hits

Innhentet av historier

INNHENTET AV HISTORIER: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske blir konfrontert med episoder som skjedde for mange år siden. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix).

Arbeiderpartiets nestleder har vist dårlig dømmekraft i sin oppførsel overfor kvinner, men de konkrete episodene som til nå er offentlig kjent er ikke svært alvorlige hver for seg.

Trond Giske er politisk svekket etter de siste dagenes hardkjør. Det er sjeldent at en nestleder i et politisk parti blir irettesatt av sin en egen partileder - og Giske la seg flat etter partimøtene torsdag kveld.

 

 

- Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Trond Giske i en offentlig beklagelse.

Les mer: Trond Giske beklager

Det kritikkverdige er hvor omfattende og systematisk oppførselen ser ut til å ha vært. Men til nå er det ikke lagt frem opplysninger om konkrete episoder som minner om seksuell trakassering i strafferettslig forstand. Og det er åpenbart et bakteppe av politisk konflikt mellom to fløyer rundt henholdsvis Jonas Gahr Støre og Trond Giske.

 

Festen er over i Arbeiderpartiet

Shopping med annonselenker - Hvor er festen, spurte Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske en kvinnelig partikollega. Festen er over. NETTAVISEN MENER: Hvis partileder Jonas Gahr Støre arbeider bak ryggen på sin egen partisekretær, er det åpen maktkamp i Arbeiderpartiet. Foreløpig er det ikke offentliggjort noen alvorlige anklager mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske.

 

Dagens Næringsliv har i dag en ni år gammel historie om en da 25 år gammel teologistudent, som opplevde at Trond Giske var pågående i eposter for å få kontakt - selv om hun var avvisende. Kvinnen er i dag prest, og sier i et anonymt intervju at hun opplevde pågåenheten som ekkel og ubehagelig, men at ingenting skjedde, og at hun heller ikke føler seg som noe offer.

- Det var ikke bare mine kirkelige synspunkter han var interessert i

(DN+) En prest forteller hvordan Trond Giskes pågåenhet som kirkeminister var ubehagelig da hun var 25 år gammel student. Rektor ved Menighetsfakultetet husker hendelsen godt.

En annen gjengitt episode gjaldt en 19-årig kvinne som fikk en SMS fra Trond Giske i 2011  med teksten: «Hvor er festen?».

I en oppfølgende sak i Dagbladet sier den nå 25-årige kvinnen at «jeg har aldri mottatt en upassende SMS fra Trond Giske».

Ingen hevder at dette er seksuell trakassering, men i partiet er meningene delte om en slik SMS er upassende eller ikke.

De siste dagene skal fire andre kvinner ha fortalt partiledelsen om episoder hvor de har oppfattet Trond Giskes oppførsel som upassende, men detaljene er ikke offentlig kjent. Disse episodene skal uansett nå ha vært vurdert av både partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng før den offentlige irettesettelsen av nestlederen. 

Inntrykket etter partimøtene torsdag kveld og liveintervjuer med både Jonas Gahr Støre og Trond Giske er at det først og fremst handler om dårlig dømmekraft og upassende oppførsel, og ikke alvorlige enkeltepisoder. Trond Giske er valgt som nestleder på Arbeiderpartiets landsmøte, og det er bare landsmøtet som kan gi Giske fortsatt tillit - eller velge en annen.


OPPDATERING:

Fredag stod en kvinne frem med nye alvorlige anklager mot Trond Giske: AUF-er trakk seg fra politikken etter seksuell trakassering fra Trond Giske: - Han kysset og befølte meg mot min vilje

Trond Giske opplyste fredag kveld at han er sykmeldt.


Normalt er norsk presse og politiske motstandere forsiktig med å bruke folks privatliv i politiske konflikter. Hver for seg ville ikke norsk presse skrevet om enkeltepisodene som er påpekt, hadde det ikke skjedd en holdningsendring gjennom #metoo-kampanjen nå i høst.

I dag er Trond Giske i en annen privat situasjon enn han var i for seks år siden.

Det er både nødvendig og klokt at Arbeiderpartiets nestleder tar offentlig selvkritikk og legger seg flat for det som fremstår som en systematisk oppførsel som til nå ser ut til å ligge mange år tilbake. Tiden vil vise om selvkritikken er nok til å gjenopprette tilliten som er nødvendig for nestlederen i Arbeiderpartiet.

En rekke eksempler fra flere partier viser at Trond Giske ikke har vært alene om slik oppførsel overfor yngre kvinner.

Etter høstens #metoo-kampanje er den tiden over.

Hva mener du? Kan Trond Giske overleve som nestleder i Arbeiderpartiet, eller bør han trekke seg?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar