hits

Bitcoin fristende, men også farlig

TIDOBLET: Bitcoin-kursen er tidoblet på et halvt år. Foto: Jonathan Waller

 

Alle verdens bitcoins er nå verdt over 200 milliarder dollar - omtrent som den samlede mengden norske kroner. Å kjøpe bitcoin er fristende, men utsikt til store gevinster er aldri risikofritt.

Leserne av bloggen aksjeanalyser har kunnet tjene seg rike på å følge tidlige råd om å kjøpe bitcoin.

Nå spår analytikeren Bjørn Inge Pettersen at en bitcoin kan 40-dobles de neste tre årene.

1 bitcoin kan om 3 år koste 4 mill.

 - Vi har i dag hos Aksjeanalyser.com sett nærmere igjen på den virtuelle kryptovalutaen bitcoin, og som har hatt en vanvittig oppgang det seneste året. En bitcoin koster onsdag kveld hele 12.700 dollar, og har da denne uken brutt i gjennom den 'magiske' 100.000 norske kroner grensen, og en bitcoin koster nå med dagens dollarkurs rundt 105.000 norske kroner.

Etter en vanvittig kursoppgang har «alle» kastet seg på, og de fleste småspekulantene har en ting felles: De har ingen forutsetninger for å si om en bitcoin er verdt 10.000 kroner, 105.000 kroner (som i dag) eller fire millioner kroner.

Derfor er det viktig å kaste en kald bøtte isvann inn i det brennhete markedet:

  • Å kjøpe bitcoin er svært risikabelt.
  • Det finnes ingen gratis gevinster.
  • Enorme svingninger betyr enorm risiko.

Det er mye mystikk rundt bitcoins, men egentlig er det ikke mer mystisk enn at en papirlapp også kan bli en pengeseddel. Det handler utelukkende om tillit til at seddelen er et byttemiddel andre aksepterer som betaling (i motsetning til en papirlapp).

 

 

Det finnes mange fordeler med bitcoin som valuta. Den har en innebygget sperre som gjør at det ikke kan utvinnes mer enn 21 millioner bitcoins, så man risikerer ikke en sentralbank som lar seddelpressen gå. Valutaen er lett å overføre over landegrenser. Den er anonym og tiltrekker seg derfor enorme beløp fra kriminell virksomhet. Noen mener også at bitcoin er i ferd med å få samme rolle som gull - en trygg havn når det stormer i valuta- og finansmarkedene.

HVEM HAR DU TILLIT TIL? Den anonyme oppfinneren av bitcoin, eller sentralbanksjef Øystein Olsen? (Foto:  Jørn Eriksson/Nils S. Aasheim).

 

Men samtidig: En bitcoin er i seg selv like mye verdt som en papirlapp. Årsaken til at vi betaler 98 kroner for en papirlapp påstemplet 10 euro, er at vi har tillit til euro som byttemiddel. En gullmynt er ikke verdt noe i seg selv, den har sin verdi fordi vi aksepterer den som et byttemiddel.

I dag er alle verdens bitcoins verdt rundt 1.700 milliarder norske kroner.

Det tilsvarer omtrent den norske pengemengden - altså summen av alle fysiske kroner, elektroniske kroner mellom bankene og ulike bankinnskudd.

PENGEMENGDEN: I 2012 var den norske pengemengden rundt 1.700 milliarder kroner.

 

Tilliten til den norske kronen som byttemiddel hviler på en tillit til at Norges Bank ikke begynner å kjøre seddelpressen, men det har vi ingen garanti for. En norsk krone gir oss ingen annen trygghet enn at den blir akseptert som byttemiddel, i motsetning til det gamle systemet med gullstandard - der sentralbankene var forpliktet til å veksle inn valutaen mot gull.

Les mer: Gullstandard

Det finnes en rekke eksempler opp gjennom tiden på at nasjonale valutaer har blitt null verdt nesten over natten. Da har det vært gull å ha gull. Spørsmålet er om bitcoin kan få samme rolle, men det gjenstår å se i en internasjonal finansiell krise.

Etter enorm kursoppgang er det selvsagt fristende å kaste seg på bølgen og kjøpe bitcoin.

Gjennom bankvesenet er ikke det så enkelt. På DNBs valutakalkulator får du eksempelvis enkelt kursen på gambiske dalasi, men ikke på bitcoin.

Men du kan kjøpe bitcoin hos ulike meklere, og prisen akkurat nå er 116.000 kroner for en bitcoin.

I amerikanske dollar er kursen 10-doblet på et halvår.

KURSRAKETT: Bitcoin-kursen har eksplodert de siste månedene.

 

Så da er det vel bare å selge leiligheten, og satse alle pengene på bitcoin?

Slett ikke!

Husker du pins-feberen under Lillehammer-OL? 

FRA NULL TIL TUSEN TIL NULL: Under Lillehammer-OL gikk prisen på pins til værs, for så å falle til bunns.

 

På kort tid gikk det fra å være gratis suvenirer til å bli samleobjekter og verdt tusenvis av kroner. Sjeldne pins ble vurdert som spesielt verdifulle, og det dukket opp spesialforretninger for pins både på Lillehammer og i Oslo. 

På feberens formtopp ble pins akseptert som et byttemiddel, men så gikk luften ut av ballongen, og pinsene ble vurdert som det de var - noen enkle metallgjenstander. Verdien sprakk som tempoet til en dårlig trent birkebeinerløper.

Historien er full av lignende spekulative bobler, og det mest kjente er det såkalte tulipankrakket.

Ved tusenårskiftet kostet gull under 10.000 dollar per kilogram, og verdien steg jevnt og trutt til nær 60.000 dollar i 2011, for så å falle til 40.000 dollar per kilogram i dag.

Gull har den fordelen at det også er et metall som kan brukes til smykker og industrielle formål.

Bitcoin har dessverre ikke den tryggheten, og kan i prinsippet bli null verdt hvis folk mister tilliten til byttemiddelet.

Så det er den gamle gode leksa:

  • Ikke invester mer enn du har råd til å tape.
  • Forstå at stor gevinst også betyr stor risiko.

Selv om det snart er jul, så er det ingen grunn til å tro på julenissen i valutamarkedet.

Hva mener du? Er du fristet til å satse på bitcoin, eller synes du det virker for risikabelt?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar