hits

Sjikane, trusler og journalistikk

HAR ANSVARET: Byrådsleder Raymond Johansen har totalansvaret innstrammingen i bilkjøring og parkeringsplasser i Oslo.

 

Nettavisen skal drive kritisk journalistikk, men ikke bidra til sjikane og trusler. Så enkelt, så vanskelig.

Den siste uken har Nettavisen fått verbale skyllebøtter, særlig fra venstresiden.

Kjernen i kritikken er at vi i for stor grad har holdt byråd Lan Marie Berg ansvarlig for innstramming i bilkjøring og parkering i Oslo, og at vi har bidratt til sjikane og trusler i kommentarfelt og på sosiale medier.

Noe av kritikken er berettighet, og den tar vi til oss.

Selv om byråden er politisk ansvarlig, så har det vært for sterk fokus på henne - og for lite vekt på at byrådsleder Raymond Johansen og et samlet rødgrønt byråd står bak de upopulære tiltakene.

Det er ingen tvil om at Nettavisens journalistikk og kommentarer har irritert det sittende byrådet og deres støttespillere.

Men det må de finne seg i når de lar et parti med 8,1 prosent av stemmene bak seg, komme i en vippeposisjon og få makt til å gjennomføre tiltak som rammer mange menneskers hverdag og lommebok. 

Nettavisen kommer til å fortsette med journalistisk dekning av byrådets samferdselspolitikk - og vi kommer ikke til å la oss presse til å slutte med kritisk søkelys på dyrere bompenger, forsøk på å sabotere en nødvendig utbygging av E18 vestover, unødvendig fjerning av parkeringsplasser eller bevaring av politikernes egne privilegier.

Når en kommentator skriver at Nettavisen er avisen for dem som elsker bil og hater Miljøpartiet De Grønne, så er det for enkel retorikk.

Ikke elsker vi bil, og ikke hater vi MDG.

Men folk flest har bil og stemmer ikke Miljøpartiet De Grønne.

Sånn sett er Nettavisen avisen for folk flest, og det er god journalistikk å utfordre makthaverne.

  • Jeg har respekt for Lan Marie Berg fordi hun er en idealist som gjennomfører en politikk hun tror på.
  • Jeg har ingen respekt for folk som sjikanerer eller truer henne. De kan stemme på noen andre.

Nettavisen gjorde en feil da vår deling av en sak om økt bilbruk blant byrådene på Facebook ble en kritikk mot MDGs miljøbyråd. At den misvisende vinklingen så ble spredt og kommentert i sosiale kanaler utenfor vår kontroll, er ikke bra.

Nettavisen tar avstand fra hets mot MDGs Lan Marie Berg

Nettavisen har møtt motbør i sosiale medier etter at mediehuset tirsdag kveld publiserte en artikkel om at byråd Lan Marie Bergs bilbruk har økt kraftig. Bergs samboer Eivind Trædal er tydelig kritisk til artikkelen og mener Nettavisen bidrar til ekstremt personfokus og aggresjon mot samboeren.

Et reelt behov for økt sikkerhet er noe annet enn forskjell på liv og lære. Det var ekstra uheldig når MDG-byråden selv ønsker å gå eller sykle, men tvinges til bilbruk av sikkerhetsgrunner.

Her gjorde Nettavisen miljøbyråd Lan Marie Berg en urett.

Men å skrive om gratis parkering i Rådhusgarasjen og økt bilbruk blant byrådene, er journalistikk - slik det også er journalistikk å påpeke at det rødgrønne byrådet etter to år fortsatt kjører rundt med piggdekk i en av markedets mest forurensende biler.

Les saken på VG: Ap-Raymond vil strupe bilbruken - kjøres selv i Luksus-Audi med sjåfør

Men det var urimelig å henge kritikken på MDGs miljøbyråd, og ikke på byrådsleder Raymond Johansen.

Det har vi beklaget, og det gjentar jeg gjerne her også.

Derimot beklager jeg ikke at Nettavisen er opptatt av hverdagen til Oslos innbyggere, og forteller hvordan dyr parkering og høye priser i bomringen slår ut usosialt for folk som må bruke privatbil for å få dagen til å gå opp. Eller hvordan mislykkede "kontorarbeidsplasser" og prikker i gatene har kostet kommunen millionbeløp.

Nettavisen har ikke skapt irritasjonen og frustrasjonen blant folk. Det kommer godt frem av engasjementet på sosiale medier at mange er rasende over at et lite parti med under ti prosent av stemmene har fått så mye makt. 

Det er skivebom å skyte på budbringeren hvis det er de politiske vedtakene og tiltakene som irriterer.

Miljøpartiet De Grønne falt fra over 26.000 stemmer i Oslo ved kommunevalget i 2015, til 21.800 stemmer ved valget nå i høst.

Begeistringen har kjølnet, og det kan ha med politikken å gjøre.

Nettavisen tar ansvar for vår journalistikk og våre redaksjonelle kommentarer, men ikke for velgernes irritasjon over det de oppfatter som dårlige og unødvendige tiltak. 

Vi har bloggere fra alle sider i politikken tilknyttet oss, og deler åpenbart ikke alltid deres meninger - like lite som en papiravis kan tas til inntekt for hva eksterne kommentatorer skriver under eget navn i avisen, eller innsendere til leserbrevspalten. 

Vi ønsker en fri debatt og aksepterer knallhard uenighet og friske meninger.

Nettavisen skal drive kritisk journalistikk, men ikke bidra til sjikane og trusler.

Så enkelt, så vanskelig.

Hva mener du? Har Nettavisen vært for kritisk i vår dekning av dyrere bompenger og fjerning av parkeringsplasser i Oslo, eller synes du det har blitt for mye fokus på miljøbyråden fra Miljøpartiet De Grønne?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar