hits

Tesla kunne aldri vært norsk

Hadde Elon Musk startet Tesla i Norge, ville han måttet betale 800 millioner kroner i året i formueskatt før bedriften har tjent en øre.

 

Formueskatten er perfekt for å presse gründere ut av Norge, men en elendig måte å skattlegge de rikeste.

Hva er årsaken til at de fleste i næringslivet forstår det som de fleste på Stortinget later som de ikke forstår?

Det er det store spørsmålet etter at formueskatten også ved dette valget tegner til å bli en symbolsak for de rødgrønne.

Så la oss ta det enkelt: Med norsk formueskatt ville ikke Elon Musk vært i stand til å starte Tesla Motors på norsk jord.

 

 

Her er forklaringen.

De fleste er enige om at Elon Musk og Tesla Motors har revolusjonert bilindustrien gjennom å ha så sterke batteripakker at en elbil faktisk kan egne seg som familiebil.

Tesla har blitt et verdensledende grønt selskap, som sysselsetter 18.000 ansatte - og som allerede gir store bidrag til å få ned CO2-utslipp ved at folk bytter fra fossile til elektriske biler.

I 2016 omsatte Tesla for rundt 55 millliarder kroner, og har fantastisk vekst.

Men ennå tjener ikke Tesla penger, langt mindre utdelt utbytte. Likevel har kursen gått til himmels, og Tesla er i dag verdsatt til 53,1 milliarder dollar på Wall Street. Aksjemarkedet ser fremover, og gir denne enorme prislappen fordi de tror at Tesla vil tjene mye penger i fremtiden.

I dag er Tesla verdsatt til rundt 800 milliarder kroner på Wall Street. (Kilde: MarketWatch).

Elon Musk eier 22 prosent av Tesla, og har aksjer med en papirverdi på 80 milliarder kroner. Sannsynligvis kunne han ikke solgt aksjene og sluttet i firmaet, til det er Tesla for avhengig av hovedeieren og grunnleggeren.

I USA, hvor det ikke er formueskatt, går det helt greit.

Musk er administrerende direktør, og betaler selvsagt inntektsskatt av sin lønn. Men han slipper å skatte for en aksjeformue han har på papiret.

I Norge ville Musk fått en skatteregning på rundt 800 millioner kroner i året basert på papirformuen.

Med den særnorske formueskatten ville han nemlig fått en skatteregning på 0,85 prosent av verdien på de børsnoterte aksjene.

Konklusjon:

  • Hadde Musk vært norsk, måtte han flyttet til California eller et annet sted for å startet Tesla.
  • Ingen utenlandske gründere vil frivillig dra til Norge for å starte opp en virksomhet som Tesla.
  • Norske arvinger med børsnoterte aksjer flytter til London eller andre steder uten formueskatt.

Den norske venstresiden overser dette poenget totalt. Tvert imot er det "hakk i plata" om skattegaver til de aller rikeste. Men man overser fullstendig at rikdommen for mange er saltet ned i bedriftens anleggsmidler, slik at hovedeieren må betale skatt for en formue han ikke kan røre - og inntekter han foreløpig ikke har fått.

Derfor kunne Tesla aldri vært norsk.

Hva mener du? Er det riktig at folk som er rike på papiret må betale formueskatt?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar