hits

Ingen får ansvar for gigantsprekk

Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets direktør Ida Børresen har det formelle ansvaret for overskridelsene. (Foto: Stortinget).

Sprekken på 700 millioner kroner i Stortingets byggeprosjekt kommer ikke til å få konsekvenser for de ansvarlige.

Tre personer står igjen med et formelt hovedsvar for prosjektet som økte fra 70 til 1.800 millioner kroner:

  • Daværende stortingspresident Dag Terje Andersen
  • Nåværende stortingspresident Olemic Thommessen
  • Stortingets direktør Ida Børresen

Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen (bildet) hadde ansvaret da Stortinget valgte å påta seg ansvaret for å lede byggingen selv, Høyres Olemic Thommessen har hatt ansvaret for styringen av prosessen de siste fire årene, mens direktør Ida Børresen har ansvaret for å lede den milliardbedriften Stortinget er.

Her er mer bakgrunn: Stortingets organisering og ansvar

Mer om prosjektet: Stortingets byggeprosjekt

Presidentskapet som Dag Terje Andersen ledet presenterte prosjektet første gang i 2012 med en anslått kostnad på 137 millioner kroner. Verken han eller Stortingets direktør så noen grunn til å be om hjelp fra Statsbygg.

Siste tall til Stortinget (fra februar i år) er 1.838 millioner kroner, og prosjektledelsen mener at den økonomiske situasjonen er «svært bekymringsfull». I klartekst: Her kommer det enda større overskridelser.

En av landets fremste eksperter på slike saker er styreformann Eiliv Holte i Holte AS. I Finansavisen feller han en knusende dom: - Når det ender opp med ikke mer enn en reprimande etter å ha sølt bort over 1.000 millioner kroner, er det graverende, sier han til Finansavisen.

Holte mener at både Stortingets direktør og hele presidentskapet burde gå av fordi de har sovet i timen, og han er kritisk til at Stortinget har bygget mer enn de trenger - blant annet den 260 meter lange tunnelen til Rådhusgaten (som nå er beregnet til 420 millioner kroner).

- Det er en hån mot skattebetalerne og tragisk for Stortingets omdømme hvis byggeskandalen ikke skal få personlig konsekvens for de ansvarlige, sier han til Finansavisen (se illustrasjon).

 

 

Høyres Michael Tetzchner mener at prosjektet ble alt for stort underveis: - Dette er et prosjekt som har vokst fra 70 millioner kroner, med vindusutskiftinger, ventilasjonsanlegg og etasjeskiller av brannhensyn, til å bli en unødvendig tunnel på 260 meter, en unødvendig utgravd kjeller og et post- og varemottak som det egentlig ikke er behov for, har han sagt ifølge Finansavisen.

Innmaten ble revet og man monterte et skjellett på 130 tonn stål for å holde oppe fasaden. Bilde fra august 2015: Stortinget.

Riksrevisjonen hudflettet Stortinget i sin opprinnelige rapport, og de står fast på sine konklusjoner som rammer både den nåværende og forrige stortingspresidenten

Statsminister Erna Solberg sier det slik: - Jeg opplever at dette var et prosjekt som kom skjevt ut helt i begynnelsen. Det skyldes ikke Olemic Thommessen, men det forrige presidentskapet, sier hun, og foreslår en skylddeling mellom det nåværende og forrige presidentskapet.

Når Stortinget i dag behandler saken, så ønsker ikke flertallet at den skal få konsekvenser for verken stortingspresidenten eller stortingsdirektøren. Senterpartiet og SV blir nedstemt på sitt forslag om at Stortinget ikke har tillit til Olemic Thomessen.

Flertallet nøyer seg med kritikk og å be om en evalueringsrapport for hva Stortinget kan lære.

Verken Høyre eller Arbeiderpartiet ønsker å la hoder rulle - naturlig nok siden begge partier har medvirket til skandalen.

Så da ender det med at ingen får ansvaret.

Hva mener du? Hvilke konsekvenser burde byggeskandalen fått for de ansvarlige?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar