hits

Amatørenes byggeskandale

Regningen økte fra 70 millioner, som første anslag, til 1,8 milliarder. Ansvarlig er blant andre Stortingets presidentskap: Stortingets presidentskap. Fra venstre: Ingjerd Schou (H), Kenneth Svendsen (FrP), Olemic Thommessen (H), Marit Nybakk (A), Svein Roald Hansen (A) og Line Henriette Hjemdal (KrF). Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

 

Landets øverste folkevalgte har satt nye rekord i byggeskandale. Her er historien om hvordan regningen ble 25-doblet til 1,8 milliarder kroner.

  • Første gang Stortinget vurderte å rehabilitere Prinsens gate 26 trodde de at det vil koste 70 millioner kroner.
  • I dag - under syv år senere - ligger sluttregningen an til å bli minst 1.800 millioner kroner.

I mellomtiden har Stortinget blant annet bevilget seg en 250 meter lang tunnel fra Stortinget til Rådhusgaten - til en prislapp på utrolige 410 millioner kroner.

Nettavisen var med å gi Sløseriprisen til Stortinget i fjor: Her er prisen Stortinget ikke vil motta

Som det heter i Riksrevisjonens nådeløse oppsummering: «Mangelfulle utredninger ligger til grunn for kostbare valg».

Les rapporten: Riksrevisjonens undersøkelse av Stortingets byggeprosjekt

 

 

Det finnes mange eksempler på kostnadsoverskridelser i det offentlige, men jeg tror det er vanskelig å finne eksempler som har sviktet mer fundamentalt enn Stortingets presidentskap og administrasjon.

På godt norsk ante de ikke hva de tok på seg, hadde ingen kompetanse til å styre et slikt prosjekt, og la heller ikke synderlig vekt på å finne kostnadseffektive løsninger.

Indirekte treffer kritikken alle de store partiene på Stortinget - både før og etter regjeringsskiftet i 2013. 

Grunnlaget for den økonomiske skandalen ble lagt i perioden med Jens Stoltenbergs regjering og rødgrønt flertall, mens gjennomføringen av den gigantiske sprekken ble gjort under blågrønt flertall og Erna Solberg.

Men regjeringene er nokså uskyldige - det er Stortinget selv som har det fulle og hele ansvaret.

Stortingets presidentskap forsøker å skyve deler av ansvaret videre på konsulentselskapet Multiconsult.

- Ved ikke å belyse konsekvensene av Multiconsults mangelfulle arbeid nærmere, mener stortingspresidenten at Riksrevisjonen bare delvis svarer på ansvaret, sier Stortingspresident Olemic Thommessen.

Men kjernen er at hverken Stortingets presidentskap eller administrasjon har kompetanse til å styre et byggeoppdrag på 1,8 millioner kroner. Det naturlige ville vært at Statsbygg gjennomførte prosjektet.

Sentralt er også at man tydeligvis har bevilget seg seg det ene etter det andre, og nesten aldri vurdert om det er mulig å kutte i prosjektet.

Det er verdt å merke seg at anslaget på 1,8 milliarder kroner er fra i fjor høst.

Med erfaringene til dette byggeprosjektet vil det ikke være overraskende om vi ennå ikke har sett sluttregningen for amatørenes byggeskandale.

Hva mener du? Er det akseptabelt at regningen øker fra første anslag på 70 millioner kroner til rundt 1,8 milliarder, eller burde noen vært stilt til ansvar for dette?

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar