hits

Skatteplanlegger og skattemoralist

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har drevet med utstrakt skatteplanlegging, men reagerer likevel på at han har fått skattekutt. (Foto: Pål Laukli, Arbeiderpartiet).

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre synes han betaler for lite skatt. Det er oppsiktsvekkende når han tidligere er anklaget for skatteplanlegging for å unngå skatt.

Arbeiderpartiet går trolig til valg på å øke skattene med 15 milliarder kroner.

Det er en ærlig sak at partiet sier klart fra om at de vil skjerpe skattene for å betale for høyere offentlige utgifter.

Ifølge partiet selv skal skjerpelsene bare treffe høytlønte og de med stor formue, men utregninger Høyre har gjort viser at summen av skatt og avgifter øker for de aller fleste etter Arbeiderpartiets opplegg.

Les mer: Høyre: Alle kan få økt skatt med Ap

Ap-lederen har selv en ligningsmessig formue på 64,5 millioner kroner, har 2,9 millioner kroner i skattbar inntekt, og betalte 1,5 millioner kroner i skatt i siste offentlig ligning.

Les mer: Jonas Gahr Støre har størst formue blant politikerne

- Jeg finner det dypt urimelig at noen med min økonomiske situasjon har opplevd skattekutt gjennom de fire årene med denne regjeringen, sier Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Les mer: Jonas Gahr Støre: - Dypt urimelig at noen med min økonomi får skattekutt

Dette er nye toner sett på bakgrunn av at Jonas Gahr Støre tidligere har fått skarp kritikk for kreativ skatteplanlegging for å unngå skatt.

Her kan du lese hvordan: Tok millionlån for å spare skatt

NRK-journalist Erik Aasheim, som skrev boken «Jonas», avslørte hvordan Jonas Gahr Støre og familieselskapet Femstø AS «beveget seg i grenselandet mellom skatteplanlegging og skatteunngåelse».

Den nåværende Ap-lederen tok eksempelvis ut 19,4 millioner kroner i skattefritt utbytte fra Femstø AS, og drev i en periode med ulike millionlån fra selskapet.

Les Nett på sak: Tok millionlån for å spare skatt

Norges kanskje fremste skattejurist, BI-professor Ole Gjems-Onstad, kommenterte den gang: - Det er vanskelig å tro på Støres begeistring for skattereglene, blant annet på formueskatt, når han selv tilpasser seg maksimalt til reglene for å unngå skatt.

Les saken: Beskyldes for skatteplanlegging - politisk dobbelthet, mener skatteekspert

 

 

Jonas Gahr Støres formue stammer fra bestefaren, som eide ovnprodusenten Jøtul og solgte den til Norcem i 1977.

Gevinsten ble pløyd inn i eiendom og ulike aksjefond, og er eid gjennom unoterte familieselskaper. Dette er en normal måte som sikrer at formueskatten blir mindre enn ved eksempelvis å ha pengene i børsnoterte aksjer eller i banken.

En slik skattetilpasning er normal og lovlig, men man kunne altså valgt andre former som ville gitt høyere skatt.

I dag er Jonas Gahr Støre styreformann i Femstø AS, mens eldstesønnen Magnus Jonas Slagsvold Støre er daglig leder. 

Det er interessant at Ap-lederen nå velger å fremstå som moralsk forarget i skattepolitikken, samtidig som han er styreformann i et familieselskap og har drevet med skattetilpasning i en årrekke.

Sånn sett blir Jonas Gahr Støre både en skatteplanlegger og en skattemoralist.

Hva mener du? Er Arbeiderpartiets leder troverdig når han vil betale høyere skatt selv?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar