hits

SV øker skattene for å øke trygden

SVs nyvalgte ledelse: Audun Lysbakken, Snorre Valen, Kjersti Bergstø, Audun Herning og Kari Elisabeth Kaski. (Foto: SV.no).

 

SV tror at ting blir gratis når det er staten som betaler regningen.

SV tok et langt skritt til venstre og landsmøtet i helgen vedtok fem urealistiske krav som «betingelse» for at de kan sitte i en ny rødgrønn regjering. 

Listen over ting som blir «gratis» er lang, dersom SV får viljen sin. Aftenposten har listet opp 11 ting som blir gratis - blant annet skolemat, barnehage, SFO, lege, psykolog og tannlege for alle unge - for å nevne noe.

- Vi er best på fordeling. Derfor kan vi gjøre slike vedtak, sier SV-leder Audun Lysbakken til Aftenposten.

Gratis skolemat er en gammel slager som SV ikke fikk vedtatt de åtte årene partiene satt i den forrige rødgrønne regjeringen

- Nylig ga regjeringen skolene beskjed om at elevene må få minst 20 minutter til spisepause hver dag. Da er det jo litt dumt at de har glemt å gi dem noe å spise, sa Lysbakken.

Utsagnet illustrerer tankesettet: Staten må bidra for at barna skal få noe å spise. Det er altså helt utenkelig at barna tar med matpakke hjemmefra. Når staten betaler er det «gratis».

De fleste forstår at noe ikke blir gratis fordi om staten først krever inn skattepenger, for så å dele ut pengene igjen.

Dette blir meget godt forklart av økonomi-nobelprisvinner Milton Friedman i dette foredraget om myten om en gratis lunsj.

Nobelprisvinner Milton Friedman forklarer i dette foredraget hvorfor noe ikke blir gratis selv om staten betaler.

I foredraget siterer Friedman en økonomikollega som sier at «staten er den illusjonen hvor alle tror at de kan leve gratis på alle andres regning».

Men selv om det er mer enn ti år siden Milton Friedman døde, så lever altså myten om en gratis lunsj fortsatt i beste velgående.

Et godt eksempel er SVs forslag om å øke barnetrygden for alle, og dermed «gi» barnetrygd til de rike.

Les saken: Audun Lysbakken vil gi barnetrygd til de rike

De rike skal altså betale mer skatt slik at staten kan betale ut mer barnetrygd til dem selv.

Prislappen er syv milliarder kroner hvis barnetrygden skal få tilbake kjøpekraften fra 90-tallet.

Syv milliarder i økt skatt skal altså finansiere syv milliarder i økt trygd.

 

 

Økt barnetrygd er et av fem ultimatumer som SV stiller for å gå inn i en ny regjering.

Men Arbeiderpartiet sier allerede nå at flere av kravene er helt umulige å innfri. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre vil eksempelvis ikke forby vanlige private barnehager å gå med overskudd (bra, Gahr Støre!).

Arbeiderpartiet vil heller ikke godta SVs krav om en statlig norm for antall lærere på hver enkelte skole (fordi det smører ressursene likt utover, i stedet for å la kommunene prioritere problemskoler).

Les mer hos SV: Våre politiske hovedkrav - ny retning, ny regjering

Kravene er lange skritt til venstre, og trolig også ut av regjeringssamtalene hvis SV virkelig står på kravene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar