hits

Tøff motgang for Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartiets ledelse: Trond Giske, Kjersti Stenseng, Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre faller under 30 prosent på en ny meningsmåling.

For sjette måned på rad faller Arbeiderpartiet på partimålingene som Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå.

Målingen er den dårligste siden Jonas Gahr Støre ble partileder, og må være et alvorlig varsku for partilederen.

Les saken: Krisemåling for Ap

Også på de andre meningsmålingene butter det imot. Pollofpolls (som publiserer et snitt av alle meningsmålingene) viser at Arbeiderpartiet har vært på vei ned det siste halve året. 

Diagrammet på Wikipedia bygger på tall fra Pollofpolls. Hver enkelt meningsmåling er plottet inn, mens kurvene er et gjennomsnitt av målingene. 

På fem måneder har Arbeiderpartiet mistet 7 representanter på Stortinget - og alle sammen er spist opp av Senterpartiet.

Pollofpolls stiller rett og slett spørsmålet om Trygve Slagsvold Vedum har blitt opposisjonens frontfigur.

 

 

For Jonas Gahr Støres politiske karriere er det avgjørende å vinne valget og bli statsminister i høst.

Kritikerne maler bilde av en «tåkefyrste», og det går ikke nødvendigvis hjem hos tradisjonelle norske velgere at Ap-lederen er preget av sitt studium i historie og sosialøkonomi ved Institut d'études politiques de Paris. 

Der Senterpartiets leder fremstår som jovial og folkelig, fremstår Jonas Gahr Støre som fjern og akademisk.


Nettopp dette må være grunnen til at Arbeiderpartiets hjemmeside har «Bli kjent med Jonas» som en av hovedsakene på forsiden. Men selv der presenteres partilederen med nøkterne ord som ikke har den helt store velgerappellen.

På sine egne sider på Facebook, Twitter og Instagram er inntrykket av Jonas Gahr Støre som velmenende, men litt tannløs. 

 

I dag er det Barnehagedagen! Det fikk en egen betydning for meg i dag - for vi hadde barnebarn på overnatting og jeg...

Posted by Jonas Gahr Støre on 14. mars 2017

Det er nesten så Ap-lederen burde fått hjelp fra Sylvi Listhaugs rådgiver Espen Teigen for å få fart og fyr på sine sosiale kanaler.

På andre målinger blir det færre som ønsker Jonas Gahr Støre som statsminister. I disse personvalg-målingene er Jonas Gahr Støre nå helt på linje med statsminister Erna Solberg i popularitet. Det er svakt av lederen for landets største parti og hovedopposisjonsleder i en tid hvor regjeringen har fire års styringslitasje og en høst med knallharde budsjettforhandlinger.

Arbeiderpartiets vingling i kommunereformen har gitt Senterpartiet vind i seilene.

Les saken: Erna Solberg nærmer seg Jonas Gahr Støre i ny måling

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støres store mulighet til å komme på offensiven ligger på landsmøtet 20. april. Da skal det endelige partiprogrammet vedtas, og Jonas Gahr Støre er nødt til å komme ut på den andre siden med en tydelig politikk som frister velgerne. 15 milliarder kroner i økte skatter er neppe noen velgermagnet. 

Her er forslaget: Sentralstyrets forslag til nytt partiprogram 2017-2021

Arbeiderpartiets styrke og partilederens popularitet er ikke bare viktig for å finne valget, men også for forhandlingsstyrken i de eventuelle forhandlingene om en mulig ny regjering.

Pollofpolls har for øyeblikket et rødgrønt flertall med 87 mandater til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Skal den gamle rødgrønne alliansen vinne, må SV over sperregrensen (usikkert) og Senterpartiet må gjøre et godt valg. I begge tilfeller vil Arbeiderpartiet møte selvtilfredse og krevende partnere, og da er en svekket oppslutning et dårlig utgangspunkt.

I verste fall må man også ha støtte fra Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Det er altså ikke bare statsminister Erna Solberg som har noe å tenke på nå som det er temmelig nøyaktig et halvt år igjen til stortingsvalget.

Hva mener du? Er partileder Jonas Gahr Støre bra eller dårlig for Arbeiderpartiet, og hvem tror du blir statsminister etter valget?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar