hits

Nå er jeg lei av falske nyheter

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er både mottaker og avsender av det noen kaller "fake news" - aller sist kritikken mot at hun bruker korset i sin politiske markedsføring.

 

Norge har politisk vridde, slurvete og fordomsfulle journalister. Men vi har ikke falske nyheter.

Den legendariske redaktøren Kåre Valebrokk sa ofte at journalistikk er historiens kladdebok. 

Det betyr at det aller meste som står i avisene aldri kommer i historiebøkene. Enten fordi det dreier seg om ubetydelige bagateller i tidens gang, eller fordi påstander og hypoteser viser seg å være feil.

  • Journalistikk kan være ubehagelig for makten fordi den skal holde de mektige i ørene.
  • Journalistikk kan være urettferdig mot mennesker og upresis med sin omgang med fakta. 
  • Men den kan også løfte frem ukjente biter av virkeligheten og påvirke samfunnet i positiv retning.

Denne motsetningen så eidsvollmennene som skrev Norges grunnlov i 1814 og skrev ytringsfriheten inn i loven. Paragrafen er pusset og justert siden, men hovedinnholdet har vært likt i 200 år.

Grunnloven bygger på ytringsfrihet, men under ansvar. Og det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale. (Kilde: Lovdata.no).

Det siste året har jeg vært med i Mediemangfoldsutvalget, som leverer sin innstilling i morgen. Oppdraget har vært å lage en politikk som sikrer norske borgere et mangfold av medier for fremtiden.

Du kan lese mer her: Mediemangfoldsutvalget

Mediemangfoldsutvalgets medlemmer. Fra venstre: Thor Gjermund Eriksen, Ivar Rusdal, Hilde Eika Nesje, Ellen Altenborg, Knut Olav Åmås, Gunnar Stavrum, Olav T. Sandnes, Randi Øgrey, Hallvard Moe og Hildegunn Soldal (har gått ut av utvalget). Foto: Wenche Nybo/KUD

Kjernen i mangfoldet er at alle skal ha tilgang til journalistikk med ulike perspektiver. Det finnes ikke bare en sannhet, og det er en trussel for et opplyst demokrati om folk bruker sosiale medier til å bygge seg inn i «siloer» hvor de kun leser meninger som støtter deres opprinnelige syn - og unngår motforestillinger.

Facebook er et godt korrektiv til medier som fremstiller saker skjevt eller slurver, men det er ikke Facebook som leser bystyredokumenter eller slår alarm når politikerne ikke holder løfter.

 

 

Derfor har landets to største private medieeiere - Stiftelsen Tinius og Amedia-stiftelsen - gått sammen om kampanjen #ettminutt for å minne oss alle på hvorfor det er viktig med kritisk, gravende journalistikk.

Også Nettavisen deltar i kampanjen. Vi har spurt medarbeiderne om hvorfor det er viktig å arbeide i mediene.

Du kan se vår film her:

 

Journalistikk ergrer, som i helgen da Stavanger Aftenblad-kommentator Sven Egil Omdal skrev på Facebook at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug «bruker korset som en politisk rekvisitt for å fri til den underlige gruppen som tror at fremmedfrykt er en kristelig dyd».

Listhaug svarte at det «er det mest nedrige angrepet jeg noensinne har sett! (..) Sven Egil Omdal sprer nå falske nyheter, oppkonstruert for å fremstille meg fæl og kynisk».

Les mer her: Sylvi Listhaug i heftig kors-krangel på Facebook

Den heftige ordvekslingen viser hvorfor det er viktig med et mediemangfold. Fakta er ikke bare nøytrale kjennsgjerninger, de kommer med en kontekst og subjektive vurderinger. 

Sven Egil Omdal har trolig rett i at Sylvi Listhaug ikke så ofte bærer korset i offentlige sammenhenger, men hans kontekst og analyse kommer fra hans eget hode. Omdal er ingen psykolog, og har heller ingen gudbenådet evne til å gjennomskue Sylvi Listhaugs motiver.

Likevel: Dette er ikke falske nyheter. Det er kanskje politisk vridde nyheter. Kanskje slurvet Omdal litt i sin opptelling (hun har brukt korset flere ganger), og kanskje er ytringen preget av at Sven Egil Omdal ikke liker det han oppfatter at Sylvi Listhaug står for.

Hadde leserne kun hatt Stavanger Aftenblad, ville kommentatorens meninger stått uimotsagt.

Nå får han brynt seg på motstand på Facebook og i andre medier, og leserne får underlag for egne tolkninger.

Derfor er mediemangfold viktig og den viktigste vaksinen mot falske nyheter.

Takk for ditt #ettminutt!

Hva mener du? Er du enig i at frie medier er viktig for et demokrati, eller misliker du mediene så sterkt at du gjerne skulle sett samfunnet foruten dem?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar