hits

Lett å glemme prisen på Vipps

Vipps er en genial vennetjeneste, men en kostbar metode for å betale større regninger.

 

Over 100 banker går sammen om Vipps. Da bør de også senke prisen på større pengebetalinger.

Vipps er en populær og glimrende tjeneste for småbetalinger mellom venner.

Men som metode for å betale større beløp, er den for dyr.

  • Skal du overføre over 5.000 kroner er prisen 1 % av beløpet.
  • En overføring på 20.000 kroner koster altså 200 kroner å betale. Det er for dyrt.

Den norske bankverdenen har tradisjonelt vært flink til å samarbeide om betalingsløsninger, og det er bra for kundene at transaksjoner går raskt og smertefritt mellom kunder i ulike banker. 

Det er bra for bankene også. Fra 2012 til nå har DNB kuttet filialnettet fra 185 til 57 bankfilialer. Kostnadene går ned, og inntektene fra kommisjoner og gebyrer ligger på 600-700 millioner kroner i måneden.

Som DNB skriver i sin siste kvartalsrapport: «Introduksjonen av Vipps til nye produktområder vil bidra til fremtidige overskudd».

Her er prislisten for Nordea: Betalingstjenester innland - personkunder

Her er prislisten for DNB: Prisliste kort og betaling

Sett fra kundenes side er det en stor teknologisk fordel at over 100 banker satser sammen på Vipps. Både DNB, Sparebank 1, Eika, Sparebanken Møre og 15 selvstendige sparebanker går sammen om å gjøre Vipps til landets største mobile lommebok.

Men det forutsetter at manglende konkurranse ikke i neste omgang betyr høyere priser.

For nå skrotes utfordrerne. Samarbeidet innebærer at Sparebank1 legger inn sin satsing på mCash, og overfører kundebasen til Vipps. 

 

 

- Vi opplever et marked der stadig flere aktører kappes om å lansere egne løsninger for mobil betaling. For mange er dette forvirrende, enten man skal betale eller ta imot betaling. Selv om vi gjennom vår satsning på mCASH har tatt en solid posisjon på kort tid, har mange kunder gitt uttrykk for at de vil foretrekke én løsning - én sterk og tydelig leverandør, sier Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN på vegne av SpareBank 1-alliansen.

Les pressemeldingen: Over 100 banker satser sammen på Vipps

Det er imponerende at DNB i løpet av et få år har fått 2,15 millioner Vipps-kunder. Nå selger storbanken nesten halvparten av Vipps til de ialt 105 andre bankene som skal inn på eiersiden. Foreløpig er det ukjent hva DNB får for 48 prosent av selskapet, men det er fortsatt DNB som har aksjemajoriteten.

DNB-direktør Rune Bjerke har hatt eventyrlig suksess med Vipps.

Betalingsformidling er en svært lønnsom virksomhet for bankene, og Vipps er ikke noe unntak.

Det som fra først var en gratis tjeneste for vennebetaling av smålån, er stor business for DNB. Lag og foreninger som bruker Vipps, betaler 2,5 prosent av all omsetning under 50.000 kroner. En bedrift som bruker Vipps Faktura betaler 5 kroner per faktura, og 0,65 prosent av fakturabeløpet.

For privatkunder er betaling av Vipps-fakturaer gratis, det er butikken som betaler gebyret.

Her kan du lese mer: Priser

For hver enkelt bankkunde er det en jungel å sette seg inn i summen av årsavgifter, enkeltsummer og prosenter. Hver enkelt transaksjon er småpenger, men volumet er så stort at bankene tjener milliardbeløp.

Lite prisbevisst kunder velger det lettvinte fremfor å regne på kroner og øre på å velge den ene metoden fremfor den andre. Nettbank og mobilbank er eksempelvis gratis i bruk.

Tommelfingerregelen er at alt som har med papirer og fysisk oppmøte i banken å gjøre, er dyrt - mens det er billig å betale elektronisk.

Unntaket er altså Vipps, som er helelektronisk, men som likefullt kan koste flere hundre kroner for litt større overføringer.

Det er ikke bare for kundenes ve og vel at bank-Norge vippser seg sammen.

Hva mener du om Vipps? Bruker du den kun til vennebetalinger, eller betaler du også større regninger med tjenesten?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar