hits

Spar oss for et nytt søppelkaos

Rødts Bjørnar Moxnes skriver under samarbeidsavtalen som ga Raymond Johansen (Arbeiderpartiet) og Lan Marie Nguyen Berg (Miljøpartiet De Grønne) flertall.

 

Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg får kritikk både fra tilhengere og motstandere for søppelkaoset i hovedstaden. Dessverre er løsningsforslagene enda verre.

Rødts Bjørnar Moxnes kjører hardt mot det rødgrønne byrådet han selv har bidratt til å velge. Det er forståelig at Rødt bruker søppelsaken for alt den er verdt, men det vil være direkte uforsvarlig å bytte leverandør nå.

Her kan du se saken i Oslo bystyre: Web-tv fra muntlig spørretime

Grovt sett er det to problemer med kommunens kontrakt med Veireno:

  • I overgangsfasen fikk firmaet tusenvis av klager og søppelet hopet seg opp.
  • For å løse problemene jobbet sjåførene lange skift og brøt arbeidsmiljøloven.

De fleste forstår at de to problemene har en sammenheng: Veireno gjorde alt de kunne for å løse søppelproblemene, og det var ikke mulig uten at sjåførene stod på nærmest døgnet rundt.

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg ble kjørt hardt i bystyrets muntlige spørretime.

Ved å gå gjennom timelistene har Dagbladet dokumentert over 2.000 avvik fra arbeidsmiljøloven. Det er ikke bra, og det kan ikke være en varig situasjon. Men det er viktig å beholde proporsjonene.

Les saken på Dagbladet: Over 2000 avvik: - Veireno bryter arbeidsmiljøloven

Veireno-sjef Jonny Enger forsvarer seg slik: - Det er beklagelig at brudd oppstår, men vi ser erfaringsmessig at dette oppstår ved hver eneste oppstart i bransjen generelt. Veireno har dialog med verneombudene som er erfarne renovatører. De er kjent med problematikken, og har erfart samme type problematikk ved oppstart av tidligere kontrakter på innsamling av avfall, sier han til Dagbladet.

 

 

Omtrent samtidig som renovasjonsfirmaet brøt arbeidsmiljøloven, satt Stortinget sammen i lange timer og brukte 1.300 milliarder kroner.

Stortinget er unntatt fra loven.

Også andre grupper har unntak fra loven. Mange sykehusleger arbeider eksempelvis lange vakter. Det er altså mange yrkesgrupper som har unntak.

Og det er ikke mange år siden det ble avslørt 28.000 brudd på arbeidsmiljøloven i Trondheim kommune. Kommunal kontroll er altså ingen garanti for at arbeidsmiljøloven følges, heller ikke at det er en rødgrønn politisk ledelse.

Les Nettavisen mener: Trondheim er ikke så prektig som byen tror

Rødts forslag om å si opp søppelkontrakten er dårlig fordi det lett vil gi et nytt søppelkaos, og nye runder med brudd på arbeidsmiljøloven.

Problemet i Oslo er ikke at det er en privat driver. Det var det også før.

Problemet er dårlig kontroll med leverandøren før kontrakten ble inngått, og dårlig oppfølging av kontrakten da den startet.

Den kommer til å få etterspill, både for den ansvarlige byråden og søppelfirmaet. Men det er en tid for alt.

Akkurat nå bør alle gode krefter bidra til å få søppelhentingen inn i permanente, gode rammer.

Først få orden på søppelhentingen. Deretter å få arbeidet inn i forsvarlige og lovlige former.

Når det er på plass, kan Oslo-politikerne fordele skyld og tenke fremover.

Å kaste Oslo inn i et nytt søppelkaos er et billig forsøk på å slå politisk mynt på saken.

Hva mener du? Er det fornuftig å si opp avtalen med søppelhenting nå, eller kan det vente til søppelhentingen kommer inn i stabil drift først?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar