hits

Over og ut for Per-Mathias Høgmo


Dette er trolig det siste vi får se av Per-Mathias Hølmo som norsk landslagstrener.

 

Når man har mislykkes i to kvalifiseringer etter hverandre, bør det være game over for Per-Mathias Høgmo.

Norge kom ikke til EM, og vi kommer ikke til å komme til VM.

Det er den brutale sannheten etter kveldens nederlag mot formsvake Tsjekkia.

Om ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo selv trekker den åpenbare konklusjonen av dette, så vil presset øke til Norges Fotballforbund gjør kort prosess. Og for  en gangs skyld er det vanskelig å hevde at treneren ikke har fått nok sjanser.

Dessverre er det store spørsmålet om det holder å bytte landslagssjef, eller om problemet sitter dypere i Fotballforbundet. Det meste har gått galt etter at NFF-toppene først lovet at kravet til Høgmo var EM-kvalifisering, for siden å "frede" ham til tross for at det ikke gikk.

Mange fotballfolk prøver å gjøre fotball til en akademisk og vanskelig disiplin, men suksesskriteriene er egentlig veldig enkle. De handler om å vinne fotballkamper. Da må du score mer mål enn motstanderne. Og når vi har et landslag som hverken evner å score særlig med mål, og til overmål heller ikke klarer å forsvare seg, så går det galt. 

Og det er heller ingen tvil om at Norge nå presterer vesentlig dårligere enn spillermaterialet vi har tilgjengelig. Det er trenerens ansvar, og det vil være voksent om Per-Mathias Høgmo nå erkjenner at dette fikk han ikke til. 

Dessverre er det grunn til å frykte at handlekraften i Norges Fotballforbund er så dårlig at hvis ikke Høgmo går etter eget initiativ, så vil det bli en vond og langdryg prosess som fører til samme resultat. VM-kvalifiseringen er allerede ødelagt. Det gir landslaget to år før neste viktige periode med kvalifiseringskamper til neste EM. 

De fleste innsidere håper og drømmer om Ståle Solbakken, men det spørs om han ønsker å overta nå. Hvis det ikke er aktuelt, bør NFF seriøst vurdere en utenlandsk trener som kan markere et brudd med sporet vi har vært inne på - og som ikke har kollegial nærhet til toppene i NFF.

Alt tyder på at systemet trenger en oppvåkning og en ny retning.

 

 

Norsk klubbfotball har mange eksempler på utenlandske trenere som har gjort underverker. Stabæk er et ferskt eksempel. Nå har Norge vært på et så dårlig spor så lenge at det virker naturlig å lete utenfor den vanlige kretsen av favoritter. Vi trenger ikke en ny trener av "den norske skolen". 

Det er grunn til å håpe at Per-Mathias Høgmo setter landslaget først og kaster kortene frivillig. 

Hva mener du? Tror du at Norge får en ny landslagssjef før årsskiftet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar