hits

Protestbølge til Det hvite hus


Hillary Clinton tapte mannlige og eldre velgere, mens Donald Trump blir båret inn i Det hvite hus på en protestbølge.
 

 

Donald Trump blir USAs neste president, båret frem på en protestbølge de færreste forutså.

Både politiske analytikere og meningsmålingsinstituttet ble fullstendig tatt på sengen av Donald Trumps valgseier. Årsaken er trolig at proteststemmene bringer ham til Det hvite hus - og blant dem mange velgere som blir oversett av meningsmålerne.

Dermed får vi skrekkscenariet mange har advart mot, og børsene har falt kraftig - trolig mest på grunn av usikkerhet om hva Donald Trump vil gjennomføre.

Ennå er ikke alle stemmene opptalt, men ved ni-tiden onsdag morgen hadde Hillary Clinton 55,7 millioner stemmer, mot Donald Trumps 56,8 millioner stemmer. Fordelingen av valgmannsstemmer var 247 til Trump, og 215 til Clinton.

 

 

Det store spørsmålet er ikke bare hvorfor meningsmålerne bommet så totalt, men også hva resultatene vil bety for de to partiene, for det amerikanske demokratiet, og ikke minst hva Donald Trump vil gjennomføre i praksis som president.

Trump vant de mannlige velgerne, og alle over 45 år. Hillary Clinton hadde flertall blant kvinnelige velgere og velgere under 44 år, ifølge CNNs exit poll.

Reaksjonene på verdens finansmarkeder er negative, men ikke drastiske. Rundt 3-4 prosent fall er kraftig, men langtfra noe krakk. Foreløpig tyder reaksjonene på at finansmarkedene er usikre, men ikke paniske.

Donald Trumps valgseier er trolig tuftet på det samme som bar Bernie Sanders frem - nemlig arbeiderklassens misnøye med styre og stell i Washington. Hillary Clinton ble slått fordi mange velgere ser henne som representant for de bestående institusjonene.

Politisk står Donald Trump for en økonomisk proteksjonisme og nei til fri handel-avtaler.

Markedene er negative fordi han betyr usikkerhet. Trump har liten politisk erfaring og sa mye rart i valgkampen. Det store spørsmålet nå blir hva som var valgkamp, og han han faktisk ønsker å gjennomføre - som løftet om å bygge en mur mot Mexico, og forlange at meksikanerne skal betaler for muren selv.

Erfaring viser at presidentvalg sjeldent blir så radikale som valgkampen tyder på. Når Donald Trump nå har vunnet, har han alt å vinne på å moderne sine utsagn og få et godt forhold til Representantenes Hus og Senatet. 

Det mest overraskende er likevel hvor uforberedt valgeksperter og meningsmålere var på resultatet. Derfor våkner verden til et sjokk og Donald Trump som USAs neste president.

Hva mener du? Blir Donald Trump en god president, eller blir han en katastrofe?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar