hits

Amatørmessig seigpining


 
Per-Mathias Høgmo overtok etter Egil Drillo Olsen i 2013. Nå mener Drillo at Høgmo må byttes ut. På den neste FIFA-rankingen ligger Norge trolig på 81. plass, trolig bak Trinidad og Burkina Faso. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix).

 

Norges Fotballforbunds håndtering av landslagstrener Per-Mathias Høgmo er amatørmessig og nærmer seg seigpining.

Når forbundsstyret allerede har begynt å evaluere Per-Mathias Høgmo, betyr det trolig bare en ting - de har begynt å lete etter en ny landslagstrener. (Fakismile: Fotball.no).

- At forbundsstyret starter denne prosessen allerede nå, henger sammen med at resultatene ikke har vært i samsvar med ambisjonene, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.

Dette er vel å merke ikke ironi.

Fotballpresidenten mener altså for fullt alvor at man er tidlig ute, siden han bruker ordene allerede nå.

Hvis du ikke tror det, kan du lese selv: Prosess evaluering A-herrer

 

 

Per-Mathias Høgmo ble ansatt i 2013 på en fire års kontrakt, med mulighet for å bryte samarbeidet hvis Norge ikke kvalifiserte seg til EM.

Det var også en klar forutsetning for videre arbeid: - Når vi tenker på at nær halvparten av medlemmene i UEFA skal være med, ja, da er det et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016, sa daværende generalsekretær Kjetil Siem da Høgmo ble ansatt.

Norge kom på tredje plass i gruppen etter Italia og Kroatia (godkjent), men gjorde mye rart og tapte begge playoff-kampene mot Ungarn.

Da Norge ble slått ut, ville det vært naturlig å evaulere Høgmos stilling.

Men det skjedde ikke.

I stedet ble han «fredet» på kampdagen.

Glemt var kravet om å bli blant de 24 landene (!) som kvalifiserte seg til EM: - Det var et krav vi satte til oss selv. Samtidig, jeg var nok litt høy og mørk i måten det ble sagt på, sa Siem da EM-drømmen var over.

- Det er forbundsstyret som tilsetter og avsetter landslagssjefer, og forbundsstyret har aldri uttalt et slikt krav, sa daværende fotballpresident Yngve Hallén til Aftenposten dagen etter fiaskoen i Ungarn.

Les saken: Slik forklarer fotballtoppene at kravet om EM-spill ikke gjelder likevel

Forbundsstyret i Norges Fotballforbund da Per-Mathias Høgmo ble «fredet» til tross for det uttalte kravet om å bringe Norge til EM. (Kilde: Norges Fotballforbund).

Nå er Siem og Hallén ute, mens Per-Mathias Høgmo og toppfotballsjef Nils Johan Semb sitter igjen.

Flertallet i det gamle forbundsstyret er gjenvalgt, men fotballpresident Terje Svendsen er ny.

Og den nåværende fotballpresidenten Terje Svendsen vil starte evalueringen allerede nå - en måned før den avgjørende kampen mot Tsjekkia.

Her er styret som skal evaluere Per-Mathias Høgmo: Forbundsstyret i Norges Fotballforbund

Forbundsstyret ble valgt i april i 2016, og altså etter at Per-Mathias Høgmo ble «fredet» etter at vi ble slått ut av EM-kvalifiseringen. (Kilde: Fotball.no)

Norges beste landslagssjef gjennom tidene, Egil Drillo Olsen, har sett nok: - De resultatene vi hatt i det siste kan bli veldig mye bedre med det spillermaterialet vi har, mener han, og vil ha en ny landslagssjef ved utgangen av året.

Les saken: Drillo vil bytte ut Høgmo

Det beste målet på hvordan Norge gjør det er FIFA-rankingen. 

Utviklingen taler sitt tydelige språk, og på den siste rankingen er Norge på 70. plass. Per-Mathias Høgmo overtok på et historisk dårlig nivå, men har satt ny bunnrekord. Og når neste ranking kommer, vil vi trolig ligge på 81. plass. 

Norge har falt fra verdenstoppen på 90-tallet og til et historisk lavmål. Trolig ligger vi på 81.plass når listen blir oppdatert. (Kilde: Fifa.com).

Med litt flaks sniker vi oss inn foran Ekvatorialsk Guinea, mens vi trolig blir klart slått av land som Burkina Faso, Trinidad og Tobago og Kapp Verde.

Les listen: Men's ranking

Per-Mathias Høgmo er en sympatisk og hyggelig mann, men han har ikke hatt noen suksess som landslagstrener.

Drillo mener at det ikke skyldes spillernes kvaliteter, men måten Norge spiller på.

Andre eksperter har kritisert laguttak og taktiske valg foran viktige kamper som kvalifiseringskampene mot Ungarn og de to siste kampene mot Aserbajdsjan og San Marino.

Ser vi litt lenger bakover har det vært nidtrist. Tap mot Tyskland var som forventet, men før San Marino-kampen (som var en vits) har Norge fire tap på rad.

Slik vinden nå blåser, er det sannsynlig at evalueringen ender med en ny landslagssjef. Drillo har trolig rett i at det ikke er noe poeng i å forhaste seg.

Taper vi mot Tsjekkia, er i praksis VM-drømmen over. Da er resten av VM-kvalifiseringen en oppbyggingsperiode.

Vinner vi, eller spiller uavgjort, er det håp. Og da vil trolig også jobben være mer attraktiv.

Det gjenstår syv kamper i VM-kvalifiseringen, og den første er borte mot Tsjekkia 11. november. Taper Norge den kampen, er håpet om VM-deltakelse syltynt. (Kilde: Fotball.no).

Høgmos kontrakt går ut i 2017 etter kampen mot Nord-Irland om temmelig nøyaktig ett år.

En sannsynlig løsning er at han går på dagen og får lønn ut kontraktsperioden. Det er i så fall fair. 

Norges håp om å komme til VM avhenger av at vi blir nummer to i gruppen bak Tyskland.

De åtte beste toerlagene går til omspill. Slår Norge Tsjekkia er det målet fortsatt godt innenfor rekkevidde. (Kilde Nettavisen Live).

Før kvalifiseringen startet, var det antatt at kampen ville stå mellom Tsjekkia og Norge. Men begge lagene har slitt. Tsjekkia har ikke scoret på tre kamper, tapte (som Norge) 3-0 mot Tyskland og klarte bare uavgjort mot Aserbajdsjan hjemme.

  • Så akkurat nå er et Aserbaidsjan som ligger best an, med fire poengs ledelse til Norge. 
  • Men hvis Nord-Irland slår Aserbajdsjan hjemme, vil det være dødt løp om 2. plassen i gruppen.

Men evalueringen av Per-Mathias Høgmo kan ikke basere seg på resultatet mot Tsjekkia. Spørsmålet er om han har fått maksimalt ut av spillerne og om han er den beste landslagssjefen Norge kan få. Den evalueringen har altså forbundsstyret startet allerede nå.

Det amatørmessige er at NFF-ledelsen først går ut med ultimate krav til den nye landslagssjefen om å komme til EM.

Så blir skaden større ved at Per-Mathias Høgmo fredes umiddelbart etter kampen, og uten en skikkelig evaluering først.

Nå oser mistilliten, samtidig som det skapes inntrykk av handlingslammelse i Forbundsstyret.

Når Forbundsstyret nå evaluerer landslagssjefen, bør de evaluere seg selv samtidig.

Hva mener du har ansvaret for at Norge har falt jevnt og trutt på FIFA-rankingen i mange år? Er det naturlig, eller har Drillo rett i at vi har gode nok spillere til å gjøre det bedre?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar