hits

Tigger seg ut av fattigdommen

Disse husene i Romania skal ifølge en rapport tilhøre en kvinnelig tigger.

Mange er opprørt over en ny rapport som hevder at rumenske tiggere har kjøpt seg hus i Romania. Men er det ikke positivt om noen klarer å tigge seg ut av fattigdommen?

Du ser dem på gaten i Oslo og de fleste andre norske byer og tettsteder. De sitter med koppen og tigger om penger. I mangel på fast kunnskap har det sirkulert massive rykter og myter.

Nå har varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand skrevet en rapport etter en fem dagers opphold i byen Carbunesti i Romania, sammen med styrelederen i stiftelsen Fra Tiggerkopp.

- De fleste som er i Kristiansand er ikke virkelig fattige. Bortsett fra noen fattige rumenere som er hyret inn av romfolkene, sier varaordføreren, som råder folk til ikke å gi penger til tiggere.

 

 

KrF-politikeren er en av ytterst få som ikke har nøyd seg med å synse, men som faktisk har brukt tid på å oppsøke og sette seg inn i tiggernes livssituasjon både på gaten i Norge og i Romania.

Les sakene:

- Tiggere har tjent så mye at de har råd til å bygge nye hus i Romania

- Her er husene tiggere i Norge bygget i Romania

Nettavisen har nøyd seg med å publisere utdrag fra rapporten, siden den identifiserer enkeltpersoner. Men politikeren er opptatt av å finne alternativer til tigging - for eksempel ved å sikre at norske EØS-milliarder treffer fattige i Romania.

- Jeg er ikke for et tiggeforbud, jeg mener det er en menneskerett å be andre om hjelp. Men det er ikke bærekraftig på sikt. Det er ikke noe verdiskapning i det å tigge, sier Kristiansen til Nettavisen.

Problemet er at tiggingen i Norge innbringer mer penger enn minstelønn i Romania. Hvis det er riktig, så er det åpenbart et problem. Da virker de økonomiske stimulansene slik at tigging blir mer attraktivt enn arbeid (i den grad det finnes arbeid).

Rapporten hevder at det er utbygget av tiggingen i Norge som har finansiert husene som er avbildet. Dokumentasjonen er opplysninger fra lokale informanter, så det kan være feilkilder.

Men det er ikke et problem i seg selv at tiggere vi kjenner fra gaten i Norge, får råd til å kjøpe seg et enkelt hus i Romania. Tvert imot er det mye bedre om pengene tiggerne får faktisk går til å heve levestandarden deres, og ikke forsvinner til bakmenn.

Poenget med å gi tiggere penger kan ikke være å holde tiggerne nede i fattigdom.

Hvis noen lykkes i å tigge seg ut av den ytterste fattigdom, så er det positivt.

Hva mener du? Er det noe galt i at tiggere brukere pengene de tjener på å skaffe seg bolig i hjemlandet?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar