hits

Farlig frykt for islam og homofili

Homofili er provoserende for mange i flere religioner. (Foto: Andrea, Flickr).

Selv i 2016 er det fortsatt på moten i flere religiøse menigheter å legge seg opp i hvem andre har sex med.

Utdrag fra en mail fra en kristen: «Homofili er en perversjon og synd i følge Bibelen. Dere får aldri stoppet meg fra å ytre Bibelens budskap. Ormeyngel».

Fra en muslim kom kritikken for at vi koblet homofobi med islam og kalte det en farlig miks: «Å skrive at homofobi i kombinasjon med islam er en farlig miks er like dumt som å skrive at islamofobi i kombinasjon med kristendommen er en farlig miks».

Les Nettavisen mener: Homofobi og islam er en livsfarlig blanding

Homofobi betyr egentlig redsel for homofile eller homofili, men brukes som et samlebegrep på negative holdninger og handlinger mot homofile.

I Norge er diskriminering på grunn av seksuell orientering ulovlig, og loven gjelder alle områder i samfunnet, unntatt familieliv og helt personlige forhold.

Trakassering er forbudt, og det dekker handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.

Her kan du lese mer: Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering

Slike eposter til Nettavisen forteller om holdninger til homofili også i kristne kretser.

Det er verdt å merke seg at loven ble enstemmig vedtatt i Stortinget i 2013, så den har oppslutning fra den mest konservative kristne i Kristelig folkeparti til den mest ytterliggående liberalist i Fremskrittspartiet. 

Islamofobi er et begrep som brukes om anti-muslimske fordommer, hatretorikk og propaganda. Også diskriminering på grunn av religion er forbudt i Norge, og lovteksten er identisk når det gjelder trakassering. 

Les mer: Lov om forbud mot diskriminering på grunnn av etnisitet, religion og livssyn

Hva man mener om homofili eller islam, er opp til hver enkelt. Norge har ikke noe tankepoliti, og det er også lov til å ytre seg kritisk til homoseksualitet eller islam. Men grensen går ved ytringer som «har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende». Slike ytringer kan være straffbare og gi bøter eller fengsel i inntil tre år - og de som utsettes for diskrimineringen kan kreve oppreisning og erstatning.

 

 

De aller fleste bryr seg ikke om hvem andre har sex med, så lenge det er frivillig og gjensidig mellom voksne personer.

Men det er mange som finner støtte for at homofili er synd i religiøse skrifter som Bibelen og Koranen. Det er helt greit, så lenge den religiøse overbevisningen ikke tipper over i diskriminering og trakassering av homofile.

Men den rettigheten går også til muslimer. Når 24 prosent av unge i Oslo er helt enige i at Vesten er i krig med islam, så viser det at anti-islamske holdninger er svært utbredt. Det er neppe noen stor overraskelse for de som leser debatter om innvandring og religion, og det er lett å forstå i en tid hvor islamske terrorgrupper mener at det er legitimt å skyte uskyldige mennesker på en rockeklubb Paris, på t-banen i Brussel eller på en nattklubb for homofile i Orlando.

Men at noen voldelige islamister er i krig med Vesten, betyr ikke at Vesten er i krig med verdens 1,5 milliarder muslimer.

Les undersøkelsen hos Nova: Holdninger til ekstremisme

Å være kritisk til islam, er fullt lov. Det er også lov å kritisere islam offentlig, men grensen går ved trakassering og diskriminering. 

Det er ikke så vanskelig.

Både islamofobi og homofobi er farlig når de brukes til å rettferdiggjøre diskriminering, trakassering og vold.

Hva mener du? Er du enig i at både homofobi og islamofobi kan være farlig?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar