hits

Lysbakken alene på Løvebakken


Partileder Audun Lysbakken mister flere av sine mest erfarne stortingskolleger etter valget i 2017.
 

Når tre av SVs tyngste ledere trekker seg fra Stortinget samtidig, blir det tynt rundt partileder Audun Lysbakken.

Så kom bekreftelsen på at også Bård Vegar Solhjell trekker seg fra Stortinget ved slutten av perioden. I likhet med kjente SV-profiler som Heikki Holmås og Snorre Valen.

Les også bloggen: Forlater et synkende SV

Dermed tar partiet et skritt ut til venstre i politikken. Det gir en klarere politisk profil, men også hardere kamp om venstresidevelgerne mot Rødt.

Det er for tidlig å avsi en dom over Audun Lysbakkens periode som partileder i SV. Partiet ligger i stabilt sideleie, men har galluper på den riktige siden av sperregrensen, sett med SV-øyne. Og en fersk meningsmåling hos NRK viser at partiets velgere nå er relativt lojale mot partiet. Isolert kan det tyde på at grunnfjellet er i svak vekst, slik at partiet har muligheter til å komme over sperregrensen og få en betydelig gruppe på Stortinget etter valget i 2017.


Snorre Valen gir seg på Stortinget og flytter hjem til Trondheim.
 

Det er umulig å argumentere godt for at det er bra for SV at tre av partiets mest erfarne og populære politikere trekker seg samtidig. Og det er vanskelig å se hvilke nye profiler som skal tre inn i deres roller på kort sikt. På lengre sikt er politikkens gravplasser fulle av uunnværlige menn. Og når noen trekker seg, blir det samtidig rom for nye talenter.

Men det er liten tvil om at stortingsvalget i 2017 blir avgjørende for både SV-leder Audun Lysbakken og partiet. Får partiet til valgkampen og kommer over sperregrensen, vil SV sitte igjen med åtte-ni mandater på Stortinget - og dermed med en talerstol for å skape nye profiler.

Faller partiet under sperregrensen, blir veien opp igjen svært tung med nytt og ukjent mannskap.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar