hits

Troende til hva som helst

kommentarer
kommentarer
Kommentarer
Pastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand foreslår at medlemmer som ikke har kontanter, låner 250.000 kroner i Spareskillingsbanken og gir pengene til menigheten. (Foto: Per Arne Kvamsø, Kreativ foto)

 

Filadelfia Kristiansand oppfordrer de troende til å låne 250.000 kroner i banken og gi pengene til menigheten. Det er uansvarlig og en grov utnyttelse av folks gode tro.

Onsdag 27. april startet Filadelfia en innsamlingsaksjon som skal hente inn 25 millioner kroner til et nybygg.

«Det er mange måter du kan bidra på, alt fra å finansiere en stol til å investere betydelige midler via for eksempel «Grunnmurslauget». Eller du bare gir en stor gave som brukes der det trengs mest. Uansett størrelse er investeringer i Guds rikes arbeid, de eneste investeringene som bidrar til evige verdier!», heter det på menighetens hjemmeside.

Her kan du se menighetens presentasjonsvideo for prosjektet:

 

 

 

Du kan lese selv: Innsamlingsaksjon

Iveren etter å hente penger har tydeligvis vært stor. I hvertfall har menigheten klart å sende ut blanketter med feil kontonummer i farten, men det er nå fikset opp i. Du kan også gi 500 kroner via SMS.

 «Er du klar for å gjøre en investering med evighetsverdi», spør menigheten.

Det mest groteske er at menigheten har fått en norsk bank med på å låne pengene medlemmene blir oppfordret til å gi. Spareskillingsbanken i Kristiansand gir deg lån på 250.000 kroner med «gunstig rente, ingen etableringskostnader og en mnd nedbetaling over maks 10 år».

Spareskillingsbanken i Kristiansand låner Filadelfia-medlemmene 250.000 kroner med gunstig rente for at de som ikke har kontanter kan gi en gave til menigheten.

Den tradisjonsrike banken har aner tilbake til 1877, og er den eneste gjenlevende kristiansandsbanken. Banken ledes av administrerende direktør Kenneth Engedal (bildet), og kjerneverdien er kompetent, engasjert og nær.

Filadelfia er ikke den første menigheten som legger sterke oppfordringer på medlemmene giveriver. Da Peterskirken i Roma ble bygget, utstedte Paven avlatsbrev der de troende kunne kjøpe seg evig liv med klingende mynt.

Slagordet var enkelt å forstå: «Når pengene i kisten klinger, straks sjelen ut av skjærsilden springer».

Det groteske i aksjonen er at den kan utnytte eldre og syke menneskers gudstro, og i verste fall påvirke mennesker til å sette seg i gjeld for å gi penger til menigheten.

 

;

 

Filadelfia foreslår ikke bare at giverne kan låne penger til en gave på  250.000 kroner - et annet eksempel er at giverne like gjerne kan gi en lydmikser til 745.000 kroner. «Muligheten er mange og du bestemmer selv beløpet», heter det i brosjyren.

Pengene går til storbygget Q42, et senter med 1450 sitteplasser og 10 konferanserom, med mediesenter, servering, storkiosk og leiligheter.

Filadelfia skal bygge et nytt storsenter kalt Q42 midt i Kristiansand sentrum. (Kilde: Filadelfia Kristiansand)

At mange eldre velger å testamentere pengene sine til menigheter, er velkjent. At troen på Gud og evig liv blir sterkere når et langt liv nærmer seg slutten, er heller ikke unaturlig. 

Men dette nærmer seg en slags bankfinansiert forskudd på arv.

Når Filadelfia knytter pengegaver til ord som «evige verdier», så er det så sin sak. Men at Spareskillingsbanken låner sitt gode navn og rykte til en slik innsamlingsform, er vanskelig å forstå. Den er rett og slett usmakelig.

Som det heter i Lukas-evangeliet: «Ingen slave kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon».

SISTE: Spareskillingsbanken trekker tilbake lånetilbudet til personer som vil støtte Filadelfia. «Banken ønsker ikke å bli oppfattet som at vi gjennom en slik ordning oppfordrer mennesker til å påta seg en økt gjeldsbelastning, selv om hvert enkelt lånetilfelle ville blitt gjenstat for individuell kredittvurderering», heter det i en pressemelding fra banken.

Hva mener du? Reagerer du på at Spareskillingsbanken låner penger så folk kan gi gaver til menigheten, eller er det helt greit?

comments powered by Disqus