hits

Boligprisene vil fortsette oppover


Verken finansminister Siv Jensen eller hennes forgjengere de siste 25 årene har sett vedvarende lavere priser på blokkleiligheter i Oslo. (Foto: Tor Martin Bærum, Finansdepartemente og Statistisk sentralbyrå).
 

Boligprisene fortsetter oppover så lenge renten er null, og det mangler boliger der folk vil bo.

Med jevne mellomrom spår eksperter et kraftig fall i boligprisene.

De har hatt feil gang på gang mens prisene stort sett har gått en vei - oppover!

Siste året har boligprisene i Oslo og Bærum økt med 9,4 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les mer: Boligprisindeksen, 1. kvartal 2016

Hvis du lånte 900.000 kroner for å kjøpe en blokkleilighet til en million kroner i 1992, har du tjent nesten syv milliioner kroner (minus renter). Egenkapitalen har vokst fra 0,1 til 7,1 millioner kroner (minus renter).

- Stavanger og resten av Agder og Rogaland er de eneste regionene hvor det har vært nedgang i boligprisene det siste året, skriver Statistisk sentralbyrå.

Andre steder er det fortsatt vill vest i boligmarkedet. En gjennomsnittelig blokkleilighet til 237.000 kroner i 1992, koster nå 2,1 millioner kroner, ifølge indeksen.

De fleste makroøkome har smertelig erfart at boligprisene ikke bare er matematikk og økonomi, men også psykologi og boligpreferanser.

 

 

Akkurat nå koster for eksempel en 1-roms leilighet på 33 kvadratmeter på Bislett 2.590.000 kroner, mens du kan få en dobbelt så stor leilighet i Heggedal i Asker for samme pris. Oslo har både stor innenlands tilflytting og innvandring, og nettoinnvandringen nærmer seg 10.000 i året både for Oslo og Akershus.

Boligprisene fortsetter oppover av flere grunner:

  • Boliger i Oslo er et knapt gode som blir stadig knappere.
  • Med en rente på under to prosent er det nesten gratis å låne.
  • Investorer ser eiendom som en relativ trygg havn.

Prisspiralen fortsetter også fordi folk flest har tjent millionbeløp på boligen sin. Det betyr ny egenkapital og mulighet til å kjøpe seg opp i boligmarkedet. I fjor flyttet 90.000 innbyggere internt i Oslo. - Hver syvende innbygger i hovedstaden fikk altså ny bolig innenfor sin hjemby, skriver Statistisk sentralbyrå.

Konklusjonen er brutal for alle som står utenfor boligmarkedet: Dersom vi ikke får noen store endringer i arbeidsledighet, lånerente eller flyttevaner, vil boligprisene bare fortsette oppover. Slik de stort sett har gjort de siste 25 årene.

Hva tror du? Nærmer vi oss et boligprisfall, eller vil trenden bare fortsette i årene som kommer?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar