hits

Slik fremstår DNB-ledelsen

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

SONY DSC
Kunstverket minner om konsernledelsen i DNB. (Foto: NLPD/Creative Commons)
 

DNB-direktør Rune Bjerke visste ingenting om virksomheten i DNB Luxembourg. Det holder ikke for en konsernsjef.

Østens tre vise aper minner om konsernledelsen i DNB:

  • Iwazaru ledet DNB Luxembourg, holder seg for munnen og sier ikke noe ondt.
  • Mizaru minner om mellomlederne som holder seg for øyene og ser ikke noe ondt.
  • Kikazaru minner om Rune Bjerke, han holder seg for ørene og hører ikke noe ondt.

Som det heter på Wikipedia kan bildet av apene «uttrykke kritikk av manglende ansvarsfølelse når noen lukker seg for kunnskap og nekter å innse virkeligheten, eller når de bevisst er tause om sannheten».

 

 

Panama-papirene viser at DNB har bidratt til at rundt 20 nordmenn bosatt i Norge har opprettet anonyme selskaper på Seychellene og investert penger i ulike fond i DNB Luxembourg.

Men det er viktig å huske at å flytte formue til steder med null inntektsskatt ikke er noen forbrytelse. Det er heller ingen forbrytelse å ville ligge lavt overfor offentligheten med sin private formue - heller ikke å bidra til en slik konfidensialitet, slik DNB Luxembourg har gjort.

Les Nettavisen mener: DNB-kritikk til tross for store ubesvarte spørsmål

Derimot er det klart ulovlig å holde en utenlandsformue skjult for norske skattemyndigheter, og det er ulovlig å bidra til slik økonomisk kriminalitet. Hvis det kommer frem at DNB aktivt har bidratt til skatteunndragelser, vil hoder rulle. Da er det raskt en straffesak og mulige erstatningssøkmål.

Men foreløpig er DNB-saken politikk. Politikerne raser over at DNB ikke har fulgt gjentatte signaler som er gitt fra 2007 og frem til 2014 om ikke å drive med skatteparadis-operasjoner.

Men kritikken kan snus tilbake til Finansdepartementet og Næringsdepartementet: Det var ingen hemmelighet at DNB har virksomhet i notoriske skatteparadiser som Cayman Islands og DNB Luxembourg. 

Dermed kan bildet av Østens tre vise aper også illustrere styringen fra politisk og statlig hold. Man har kanskje sendt brev, men ikke fulgt det opp. Og det minner sterkt om å ville ha sitt på det tørre - og samtidig lukke øyne og ører for hva som har skjedd.

At DNB drev med private banking i skatteparadiset Luxembourg har vært omtalt i bankens årsberetninger de siste ti årene.

Det norske selvbildet er at vi er bedre enn alle andre, og at vi ikke driver med korrupsjon og økonomisk kriminalitet - i hvert fall ikke staten.

Så viser det seg at Statoil har drevet med omfattende bestikkelser, flere deler av «gamle» Norsk Hydro er anklaget for lignende forhold - og Telenor likeså - uten at staten som største aksjonær har hindret det. 

Våre delvis statseide internasjonale selskaper oppfører seg nøyaktig som de private konkurrentene i olje og telekom - akkurat som DNB konkurrerer på lik linje med andre internasjonale banker. Driver konkurrentene med skatteparadiser og skatteplanlegging, så skulle ikke DNB være noe bedre/verre.

Denne listen viser at DNB på ingen måte er alene. Det er allerede kjent at den nordiske hovedkonkurrenten Nordea er mye mer involvert.

 

Statoil og Telenor er tatt for lovbrudd, og der vil nok alle eierne være enige om å fordømme handlingene - særlig når følgen er bøter i hundre millioners-klassen.

Det samme er ikke nødvendigvis tilfelle for DNB, der staten bare eier 34 prosent. Selv om Stortinget innbiller seg at DNB er en statsbedrift, så er staten bare en mindretallsaksjonær. Det kan godt tenkes at flertallet av eierne ønsker at DNB skal tilby private banking som i DNB Luxembourg, så lenge man holder seg innenfor loven.

Men de ønsker nok en toppsjef som både vet hva som foregår, og som har kontroll på hva banken driver med.

Hva mener du? Bør DNB-sjef Rune Bjerke gå av, eller vet vi for lite om banken har bidratt til ulovligheter?

comments powered by Disqus