hits

Snakker som en full politiker

Marianne Marthinsen var ikke helt heldig med sin uttalelse om fulle sjømenn. (Foto: Arbeiderpartiet).

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen sjangler hit og dit.

Den ene dagen gjør regjeringen for lite (les; bruker for lite penger) mot arbeidsledigheten - den andre dagen bruker de penger «som fulle sjømenn».

- Å bruke penger som Høyre-folk vil straffe seg for hele samfunnet, sier Ap-politikeren i Stortingets finanskomité til Dagens Nærlingsliv.

Akkurat bildet med fulle sjømenn måtte hun raskt bite i seg, etter en storm av meldinger på epost.

- Slo ikke særlig an langs vår lange kystlinje ordspillet du valgte denne gangen, svarte Frps stortingsrepresentant Oskar Grimstad.

 

Etter stormfulle forhold i innboksen - melding til sjøfolk:1) At folk som jobber på sjøen ikke vil assosieres med...

Posted by Marianne Marthinsen on 22. mars 2016

 

Verre er at også det økonomiske resonnementet er vanskelig å følge. - Når ble motkonjuktur-politikk og omstilling pinlig?, spør en innskriver på Facebook. - Jeg må si at uttalelsene til Marthinsen står sterkt i kontrast til «for lite for sent»-mantraet Ap har preket noen uker nå. Å kalle tiltak som styrker økonomien pinlig, etter å ha harselert om det motsatte, det er egentlig det pinlige her.

Facebook-kommentaren har et poeng. Skal politikerne gjøre noe med arbeidsledigheten, så må de stimulere økonomien. Det kan tradisjonelt gjøres på tre måter:

  1. Bruke mer penger og øke offentlig forbruk.
  2. Stimulere til investeringer ved lavere rente.
  3. Skatteletter for økt privat kjøpekraft.

Regjeringen gjør alle de tre grepene, så hvis Arbeiderpartiet mener det i sum blir for mye, så blir det inkonsekvent samtidig å kritisere regjeringen for å gjøre for lite, for sent. Sånn sett er ikke Marianne Marthinsen helt edruelig.

Hun innrømmer at Arbeiderpartiet ikke vil ha lavere offentlig konsum: - Nei. Det var regjeringspartiene som lovte velgerne å slanke offentlige budsjetter for å kunne finansiere skattekutt. I stedet øker de utgiftene og kutter inntektene samtidig. Det ville ikke vi gjort, sier Marianne Marthinsen til Dagens Næringsliv.

Den rødgrønne regjeringen har fortsatt rekorden i økning av utgiftene på Statsbudsjettet. (Kilde: Nasjonalbudsjettet).
 


Sannheten er at også de rødgrønne stimulerte økonomien gjennom offentlig forbruk under finanskrisen i 2009. Sånn sett driver Høyre/Frp en økonomisk politikk som ligger nært opp til forgjengerne. Dessverre øker både høyre- og venstresiden offentlige budsjetter, men akkurat på det punktet bør Arbeiderpartiet gå stille i dørene.

Oljeprisfallet har gitt store utfordringer for Vestlandet, og det er viktig å forhindre at nedgangen sprer seg til resten av landet. Derfor er det riktig å bruke mer penger akkurat nå, og samtidig stimulere økonomien med lav rente og lav kronekurs. Det største innhugget i Oljefondet i 2016 er ikke motkonjukturpolitikken, men fjorårets rekordhøye antall asylsøkere.

Også der har Arbeiderpartiet vært vinglete i sin kritikk.

Hva mener du? Fortjener Høyre og Fremskrittspartiet kritikk for både å gjennomføre skattelettelser og samtidig bruke mer og mer penger over offentlige budsjetter? Eller er Arbeiderpartiet minst like ille?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar