hits

AUF-medlemskap kan du få billig

AUF-leder Mani Hussaini kom også inn som 10-kronersmedlem, ifølge AUFs generalsekretær. (Foto: AUF).

 

AUF nekter å fortelle hvor mange 10-kronersmedlemmer de har. 

Dagens AUF-leder Mani Hussaini ble selv medlem i ungdomsorganisasjonen til Arbeiderpartiet som «10 kroners-medlem», men hvor mange billigmedlemmer organisajonen har vil de ikke ut med.

- Vi synes det er ganske respektløst å omtale våre introduksjonsmedlemmer som «luremedlemmer», og vil minne om at flere i vår nåværende ledelse ble med i AUF nettopp som 10-kronersmedlem, blant annet lederen vår Mani Hussaini, sier generalsekretær Ragnhild Kaski til Dagbladet.

Les saken: Samtlige ungdomspartier raser mot AUF: - De gir oss et dårlig rykte

Nå krever alle de andre ungdomsorganisasjonene at AUF offentliggjør hvor mange 10-kronersmedlemmer de har i registrene sine.

- AUF gir alle ungdomspartiene et dårlig rykte, sier SU-leder Nicholas Wilkinson til Dagbladet.

Kritikken preller av på Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, som skriver på sine nettsider: «Vi er Norges største partipolitiske ungdomsorganisasjon med over 14.000 medlemmer» og kaller seg selv for et vinnerlag.

 

 

Bli med på vinnerlaget, reklamerer AUF.

AUFs egenreklame strider mot oppfatningen til Lene Bø Nilsen, mor til en 15-årig jente som ble utsatt for organisasjonens vervemetoder. I et leserbrev i Bergens Tidende spør hun om hva slags vervemetoder AUF bruker.

- Jentene trudde dei skreiv under ei oppmoding om betre buss og stipendordninger. Plutseleg var dei blitt medlem av AUF, heter det i innlegget.

Les det her: Kva er dette for vervemetodar, AUF?

Da moren tok det opp med AUF, fikk hun et svarbrev der organisasjonen takket for at datteren ville bli medlem av AUF, at hun ville slippe å betale kontingent for 2016, men at det kunne ta litt tid å slette henne i registrene.

- Ikkje på noko tidspunkt har ho «villa vore medlem i AUF», og eg lurer på kvifor ein nyttar desse metodene, skriver moren.
Som forsvar viser Hordaland AUF til at jentene skrev under et papir der det står at de «vil ha et introduksjonsmedlemskap i UAF, og har betalt medlemskontingent på kroner 10».

Tidligere fikk ungdomsorganisasjonene statlig støtte fordelt etter medlemstall, men slik er det ikke lenger. Nå får fylkespartiene 9,67 kroner i offentlig støtte per stemme til morpartiet. Staten betaler altså omtrent like mye i offentlig støtte som 10-kronersmedlemmene gjør selv. I tillegg kommer en tilsvarende støtte til de nasjonale ungdomsorganisasjonene, men også de fordeles etter stemmetall.

Totalt fikk AUF 8,8 millioner kroner i statlig støtte nasjonalt i 2014, og noe mindre til fylkesungdomsorganisasjonene. Men disse utbetalingen har altså ingenting med de offisielle medlemstallene å gjøre lenger.

Les mer: Statlig støtte til registrerte politiske partier - satser for utbetaling

Det er for øvrig ikke første gangen AUFs medlemsrutiner har vært i søkelyset. Mest kjent er straffesaken der fire AUF-ledere ble dømt for grovt bedrageri og omfattende juks med medlemslistene slik de fikk flere hundre tusen kroner for mye i støtte fra Oslo kommune.

Les mer: AUF-saken

Blant annet innrømmet senere statsmininster Jens Stoltenberg at AUF «forskutterte» kontingent for medlemmer i hans periode.

Her er en tidslinje: Maraton-strid om penger og politikk

Den siste saken om gateverving kommer etter flere tilsvarende saker, blant annet da en 12-åring ble vervet til AUF «med løfter om at skoledagen skulle starte senere så hun kunne sove lenger om morgenen».

Kilde: Facebook/NRK


Nå krever alle de andre politiske ungdomsorganisasjonene at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) hjelper AUF med å rydde opp i medlemsrutinene sine, gjør det lettere å melde seg ut, og at AUF offentliggjør hvor mange 10-kronersmedlemmer de har.

AUF avviser forslagene, og mener at forslaget faller på sin egen urimelighet.

Med AUFs historie vil nok organisasjonen tjene på å være litt mer ydmyk.

Full åpenhet er et godt prinsipp i de fleste sammenhenger - også når det gjelder billigmedlemmer.

Hva mener du? Er det greit at AUF selger medlemskap for 10 kroner til barn, eller bør de offentliggjøre hvor mange av de angivelig 14.000 medlemmene som betaler vanlig kontingent og hvor mange som er 10-kroners medlemmer?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar