hits

Sylvi Listhaug blir ny Frp-leder?

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug splitter Norge - hun er populær på høyresiden, og upopulær på venstresiden. (Foto: Justis- og beredskapsdepartementet).
 

 

Integreringsminister Sylvi Listhaug blir stadig mer populær. Hun kan bli Fremskrittspartiets nye partileder.

En ny meningsmåling Ipsos MMI har gjennomført for Dagbladet, viser at Listhaug er mer populær enn Frp-partileder Siv Jensen og helsemininster Bent Høie (Høyre).

- 31 prosent mener at Sylvi Listhaug gjør en god jobb.
- Finansminister Siv Jensen oppnår 26 prosent.
- Og 24 prosent mener Bent Høie gjør en god jobb.

Dagbladet skriver at Sylvi Listhaug er «mer pop enn sjefen», og det er liten tvil om at hennes linje i asyl- og innvandringspolitikken er hovedforklaringen. 

Les også saken: Sylvi danker ut sin egen sjef

Når 31 prosent mener at Sylvi Listhaug gjør en god jobb, så er det langt høyere enn de 18 prosentene som sier at de vil stemme Fremskrittspartiet. Men selv om hun er mer populær enn Fremskrittspartiet, men hun er ingen allment folkekjær politiker. Den samme gallupen viser nemlig at rundt 30 prosent av befolkningen mener at hun gjorde en dårlig jobb både som landbruksminister og som integreringsminister.

Venstresiden har åpenbart som strategi å fremstille Sylvi Listhaug som brutal og umenneskelig, slik høyresiden ønsker å fremstille Jonas Gahr Støre som en tåkefyrste. Listhaugs utsagn om at innvandrere ikke kan bæres på gullstol til integrering, er forvridd til at hun mener at den livsfarlige flukten fra Syria er som å bli båret på gullstol. Selv om det er feil, er det gjentatt og gjentatt. 

Les også bloggen: Onde Sylvi mot tåkefyrsten Støre

Men dette er også Sylvi Listhaugs svakhet. Hennes ordvalg kan være unødig provoserende. Jeg er enig med henne i at flyktninger må bidra selv til å bli integrert, men ord som «gullstol» og «nyte» er malplasserte og unødvendige.

Les også bloggen: Sylvi Listhaug bør beklage utsagn

Paradokset er at det som provoserer venstresiden, samler oppslutning på høyresiden og i innvandringskritiske kretser langt utenfor Fremskrittspartiet.

Men for et parti som Fremskrittspartiet er det ikke nødvendigvis negativt å bli både elsket og hatet, så lenge man er tydelig.

 

Listhaug fremstår som klar og fryktløs, men også som eplekjekk. Hennes frontalangrep på landbruket gjorde henne svært upopulær i Senterpartiet og blant bøndene, men samtidig populær blant økonomer og velgere som ønsker mindre statsstøtte og billigere mat.

I ettertid er kritikken at Sylvi Listhaug skapte mer støy enn resultater. Og det er kanskje hennes svakhet som politiker. Skal hun få igjennom de 40 forslagene til innstramminger i asylpolitikken, må hun skape allianser og samarbeid. Da holder det ikke å være klar og modig. Politikk er det muliges kunst, og evnen til å lytte og inngå kompromisser kan gjøre umulige ting mulig.

Når Sylvi Listhaug nylig ble tildelt det viktige feltet innvandring- og integrering, så viser det at hun har tillit og en høy stjerne både hos partileder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Hun har langtfra samme høye stjerne i støttepartiene Venstre og Kristelig folkeparti.

 

 

Sylvi Listhaug har egenskaper som lett kan gjøre henne til Fremskrittspartiets neste partileder. Det store spørsmålet er om hun også kan utvikle seg til å bli mer samlende og kompromissvillig. Det må til hvis ord skal bli til handling i politikken.

Hva mener du? Har Sylvi Listhaug egenskapene til å bli den neste partilederen i Fremskrittspartiet, og er hun en god eller svak innvandrings- og integreringsminister?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar