hits

Stopper tall om innvandrer-krim

SSB-direktør Christine Meyer vil ikke lage statistikk på sammenhengen mellom kriminalitet og hvilke land innvandrerne kommer fra. (Foto: Studio Vest AS).

 

Er innvandrere mer kriminelle enn andre? Hvem vet.

Statistisk sentralbyrå er i ferd med å pådra seg et offentlig image som en politisk korrekt sannhetsfornekter blant de som er kritiske til innvandring.

Mens SSB tidligere har gitt fakta som underbygger at hver ikke-vestlige innvandrer på lang sikt har kostet velferdsstaten 4,2 millioner kroner, vakte det oppsikt da den nye SSB-direktøren Christine Meyer ved tiltredelsen sa at de nå måtte forske mer på hvor mye innvandrere bidro med positivt.

Les Christine Meyers kronikk: Taler tallene?

Les Elin Ørjasæters blogg: Kan vi stole på SSB?

Utspillet kom bare kort tid etter at Christine Meyers ektefelle, tidligere Høyre-statsråd Victor Normann, offentlig hevdet at Norge kunne ta imot 100.000 flyktninger.

Og dermed hadde vi det gående - skulle SSB slutte å være politisk nøytrale? 

Nå er SSB-direktøren i hardt vær igjen, etter å ha nektet å gi ut statistikk på sammenhengen mellom kriminalitet og hvor innvandrerne kommer fra.

Dette er tall SSB tidligere har offentliggjort (i 2011), men på direkte spørsmål fra Frp, var svaret nei.

- Vi må jo oppdatere den statistikken med nye tall, og vil kreve et stort arbeid fra vår side, sier Christine Meyer.

Les saken: SSB vil ikke lage kriminalstatistikk om innvandrere til Frp

Det underlige med svaret er at Fremskrittspartiet tilbød seg å betale for jobben, slik SSB til stadighet utfører statistisk arbeid på oppdrag.

- Vi vil ha en oversikt over kriminalstatistikken basert både på innvandrerbakgrunn og landstatistikk. Slik kan vi få best mulig oversikt over situasjonen, sier Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, til NRK.

 

Den forrige rapporten viser at innvandrere fra enkelte land er overrepresentert i kriminalstatistikken. Dette gjelder personer fra krigsherjede land som Irak, Iran, Afghanistan og Somalia - mens innvandrere fra land som Filippinenen, Kina og Thailand i gjennomsnitt var mindre kriminelle.


(Kilde. Statistisk sentralbyrå).

Forskerne oppsummerer slik:

  • I snitt er 6,1 prosent av befolkningen uten innvandringsbakgrunn tatt for noe kriminelt.
  • Andelen er noe lavere hos innvandrere fra norde, Vest-Europa og Nord-Amerika.
  • Blant innvandrere fra Øst-Europa er 10,4 prosent tatt for et lovbrudd.
  • Afrika (17,8 prosent), Asia (13,6 prosent) og Sør-Amerika (13,6 prosent).

Du kan lese hele rapporten her: Kriminalitet og straff blant innvandrere og øvrig befolkning

Innvandrere fra Afrika og Asia er altså mer en dobbelt så ofte tatt for et kriminelt forhold som ikke-innvandrere. Det er et ubehagelig tall for innvandringstilhengere, og det kan selvsagt misbrukes til å stemple alle innvandrere som kriminelle (hvilket er grovt feilaktig, siden 80-90 prosent ikke er tatt for noe kriminelt).

Men tallene er viktige og interessante fordi de kan brukes i kriminalpolitikken. Er innvandrere fra krigsherjede land mer voldelige enn andre, er det kunnskap som kan brukes til forebygging. Er noen grupper overrepresentert i seksuelle overgrep, kan det ha kulturelle årsaker, som bør adresseres. 

SSB innrømmer at de har tallene: SSB har statistikk på innvandrere og kriminalitet

- Dersom vi skulle takket ja til et opdrag om kriminalitet blant innvandrere i tillegg ville dette gått på bekostning av de andre prosjektene, skriver SSB.

Det høres ut som en syltynn forklaring. Ved utgangen av 2014 hadde Statistisk sentralbyrå 883 årsverk, og det viktigste strategiske hovedmålet er at «SSB skal være samfunnets fremste faktaleverandør».

Tallene fra 2011 tyder på at landbakgrunn har mye å si for kriminalitet, og det er merkelig at Statistisk sentralbyrå og Justisdepartementet ikke ble enige om å fortsette prosjektet etter 2011. 

Virkeligheten blir ikke bedre om man lukker øynene.

Hva mener du? Er det interessant å se på landbakgrunnen til kriminelle, eller er det en unødvendig og unyttig statistikk som er belastende for innvandrere flest (som ikke er kriminelle)?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar