hits

Lett å være rebell i hemmelighet

 

I dag skal jeg hylle fem mennesker som bidrar til at vi har ytringsfrihet og reell debatt her i landet.

Nettavisen har akkurat lansert et nytt kommentarsystem der det går hardt for seg.

Slik skal det være. Midt i en historisk flyktningestrøm er det viktig at norsk debatt er åpen både for tilhengere og motstandere av innvandring.

Derfor vil jeg i dag hylle frem mennesker jeg mener bidrar til at vi etterhvert har fått en fordomsfri diskusjon:

Emmy-vinner Deeyah Khan (tidligere kjent som artisten Deepika) vokste opp på Lamberseter, men måtte flykte fra Norge etter å ha blitt truet på livet. Med filmen «Banaz - a love story» setter hun søkelys på æresdrap, og hun jobber nå med en film som viser hvorfor enkelte barn av innvandrerforeldre blir ekstremister. 

Les vårt store intervju: - Deeyah Khan: - IS må ikke få ta barna våre

I forrige uke fikk hun Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for sitt modige arbeid for kvinners rettigheter og ytringsfrihet.

En annen som har brukt sin bakgrunn til å gi oss ny innsikt er filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Etter en lang prosess vant han i forrige uke over PST og støtte fra Høyesterett til å holde sine kilder hemmelig. Slik fastlo retten at kildevernet er vesentlig i et fritt demokrati.

Imtiaz Rolfsen arbeider med en dokumentarfilm om hvordan mennesker blir fremmedkrigere. Tidligere har han laget filmer om kriminalitet og ukultur blant særlig norsk-pakistanere i Norge.

Felles for Deeyah Khan og Ulrik Imtiaz Rolfsen er at de har gjort oss klokere og mer informerte fordi de har turt å bygge på egne erfaringer - selv om det har gjort dem tidvis upopulære blant andre innvandrere og barn av innvandrere.


Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Abdelmaguid - eller Ytreeide, om du vil. (Foto: Paul Weaver, Nettavisen).

 

Karpe Diem er også i dette området, men de slår andre veien - som i det krasse angrepet på anonyme rasister som herjer på Facebook og kommentarfeltene på nettet. 

«Det er så lett å være rebell i kjellerleiligheten din», synger de, og henter linjer fra kommentarfeltene.

«Apekatter i min blokk og Abu Bakr i min cockpit? (Er det dette skattepenga mine går til?»

Les teksten her: Lett å være rebell i kjellerleiligheten din

«Dere er alle av samme ulla (Alle skal bli knulla). Mulla, mulla, mulla, mulla, mulla».

Med sin siste plate er Karpe Diem krassere og mer politiske enn før, og de bruker plattformen sin til å fremme sine synspunkter. 

På motsatt side i den saken står Hege Storhaug, kjent for Nettavisens lesere gjennom sine gjesteblogger her i avisen - og ikke minst fra Det store intervjuet, som til nå er delt nesten 11.000 ganger på Facebook.

Les intervjuet: - Det er helt psycho, og jeg blir så fortvilet

Storhaug er brennende engasjert for kvinners stilling i muslimske miljøer, og er en skarp motstander av asylinnvandring. 

Hun ga nylig ut boken «Islam, den 11.landeplage».

Akkurat nå leder hun VGs avstemning om å bli Årets navn klart med nær 31.000 stemmer - mer en dobbelt så mange som ishockeyspilleren Mats Zuccarello Aasen.

Du kan stemme her: Årets navn

Storhaug er ikke nominert av VG, men av en leser. Og hennes kandidatur har fått enorm motbør blant folk på Twitter.

- Den som ikke har stemt på Hege Storhaug som årets navn etter VGs varme anbefaling, er for terroristene, tvitrer Dagbladets Marie Simonsen med ramsalt ironi.

Les mer: Hege Storhaug leder Årets navn-avstemning - skaper Twitter-storm

Felles for alle disse fem er at de ytrer seg om en av de viktigste samfunnsendringene vi er inne i - innvandring og integrasjon.

De er modige, tar stilling, bruker av sine erfaringer og tør å stå offentlig for sine meninger.

 

Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten, men vanskeligere å stå åpent frem med sine ytringer.

At vi har folk som Deeyah Khan, Ulrik Imtiaz Rolfsen, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chiraq Rashmikant Patel og Hege Storhaug, gjør at det går an å føle litt optimisme for at verden går fremover - tross alt.

Hvem av disse liker du best, og hvorfor?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar