hits

Felles ferie gir tredoble flypriser


Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen bør utrede fleksible skoleferier, i stedet for å tvinge alle til å ha ferie samtidig. (Foto: Kunnskapsdepartementet).

 

«Potetferien» koster norske foreldre tusenvis av kroner i dyre flybilletter og barnepass.

En drøy måned etter at høstsemesteret startet får alle landets skoleelever høstferie.

Utrolig nok får elevene høstferie før Stortinget kommer tilbake etter sommerferien.

Det er minst tre grunner til at høstferien bør avvikles i sin nåværende form:

  • Norske foreldre er på jobb og høstferien kommer for tidlig etter sommeren.
  • Når alle tar ferie samtidig, øker prisene på flyreiser dramatisk.
  • Tanken på at alle skal ha ferie samtidig er gammeldags og lite tilpasset nåtiden.

Et av de mest populære reisemålene for norske barnefamilier er Gran Canaria. Dit koster det akkurat nå 43.000 kroner å fly for en familie på to voksne og to barn. Prisene har steget dramatisk fordi «alle» skal til Las Palmas.Norwegian er utsolgt til Gran Canaria, og med andre flyselskaper må du betale tredobbel pris i høstferien.

Venter du derimot til 8. oktober, koster flyprisen tur/retur for hele familien bare 15.330 kroner. Prisene er altså nesten tredoblet fra normalen fordi alle skal feriere samtidig.

Årsaken til at Oslo kommune - og de fleste skolene på østlandet - har ferien nå, er den såkalte «potetferien». Historisk fikk elevene fri fra skolen for å hjelpe foreldrene med å høste poteter. Nå gjøres den jobben av sesongarbeidere fra Øst-Europa, mens skolebarna stort sett får fri.

Neste uke er det skoleferie i Bergen, og da er naturlig nok ruten Bergen-Gran Canaria utsolgt - mens du kan shoppe deg til tur/retur med Norwegian for under 2.000 kroner per person, hvis familiene hadde ventet noen uker. Men det kan de jo ikke.

I arbeidslivet reguleres ferien av ferieloven, som gir stor fleksibilitet for arbeidstakerne. I gamle dager snakket man om fellesferien - i vår tid sier loven at arbeidstaker kan kreve en hovedferie mellom 1. juni og 30. september. Arbeidstakerne kan også avtale at 12 feriedager flyttes over til året etter.

Les reglene her: Lov om ferie

Arbeidslivet har altså en fleksibel ferie, mens skolens ferieplan er knallhard. 

Hva er alternativet?

Noen skoler har noen fleksitimer i uken, som gjør at elevene kan bygge seg opp rett til ekstra ferie. Andre har forsøkt med fleksible feriedager som familien kan ta ut.

Siden alle elever har krav å individuell opplæring, er det ikke noe godt argument at klassen da kommer litt ulikt avgårde. Slik er det allerede i dag.

Så er det et argument at en fleksibel høstferie gjør at lærerne enten må jobbe mer - og få høyere lønn. Eventuelt at skolen trenger noen flere vikarerer for å steppe inn.

En fleksibel skoleferie vil koste noen hundre millioner kroner. Men det er ikke slik at dagens ufleksible skoleferie er gratis.

Bare spør de som må betale 43.000 kroner for en ferietur som burde kostet en tredjedel - eller de som må betale barnepass og kjøpe dyre fritidsaktiviteter for barna mens foreldrene går på jobb.

Det er ikke gratis fordi om det offentlige ikke betaler.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar