hits

Søndag kan gi 20.000 nye jobber


Hvis statsminister Erna Solberg fjerner forbudet mot søndagsåpne butikker, kan det gi 20.000 nye arbeidsplasser. (Foto: Helse- og omsorgsdepartementet).

 

Åpne butikker på søndag kan gi 20.000 nye årsverk og redusere arbeidsledigheten i Norge kraftig.

Norge har økende arbeidsledighet, og venstresiden kritiserer regjeringen for å være tafatte.

Paradokset er at den samme venstresiden kjemper med nebb og klør mot noe som virkelig kan få ned arbeidsledigheten - og det er å fjerne forbudet mot å la butikker holde søndagsåpent.

At det kan få stor betydning, viser et FAFO-notat som fagbevegelsen selv har betalt.FAFOs analyser tilsier at det trengs rundt 90.000 på jobb hver søndag: - Under disse forutsetningene vil det komme til omkring 20 000 nye årsverk, heter det i FAFO-notatet.

Hvis Norge får 20.000 nye årsverk, vil det med et knepp få norsk arbeidsledighet tilbake på «normalnivået» de siste årene.


Stort sett lå ledigheten mellom 80.000 og 100.000 under den rødgrønne regjeringen, vel å merke før oljeprisfallet slo inn.

Nå skal det i balansens navn nevnes at FAFO ikke går god for 20.000 nye arbeidsplasser, selv om det er behovet forskerne analyser seg frem til.

Forskerne vet ikke hvor mange nye arbeidstimer det blir totalt sett, fordi mange butikker kan velge å holde stengt - mens andre igjen kan åpne søndag, og redusere åpningstidene på kveldene ellers i uka.

Men det blir spekulasjoner.

Alt annet konstant, som det heter, trengs 90.000 dagsverk for å holde åpne de butikkene FAFO antar vil åpne på søndag.

Her kan du lese hele notatet: Arbeidskraftbehov ved søndagsåpne butikker

Både fagbevegelsen og NHO er imot søndagsåpne butikker.

Fagbevegelsen er imot fordi de vil skjerme sine medlemmer for mer helgearbeid, og NHO fordi man frykter at søndagsåpent vil være ulønnsomt for bedriftene.

Det siste er interessant, fordi argumentet hviler på en forutsetning om at omsetningen i butikkene vil være konstant - mens kostnadene vil øke. I praksis betyr det at NHO tror at det må flere årsverk - les flere arbeidsplasser - til for å betjene kundene.

Men er det så galt med flere arbeidsplasser?

Og er det i så fall samfunnets problem hvis butikkene totalt sett holder åpent flere timer enn de trenger?

PS: Jeg skrev fredag en blogg om parodien av en høringsrunde, der tusenvis av anonyme og tilfeldige privatpersoner har deltatt i en aksjon.

Les bloggen: Komikveld om søndagsåpent

I den bloggen nevnte jeg de mange meningsmålingene som er holdt om søndagsåpne butikker, og som i debatten blir utlagt som om folket sier nei til søndagsåpne butikker.

Den mest nøytrale undersøkelsen jeg har funnet, er gjennomført av Verdens Gang. 

Slik svarer folk på sin holdning til søndagsåpne butikker.

  • Bør være tilltatt fullt ut 22,1 %
  • Bør avgjøres av den enkelte kommune 12,1 %
  • Bør være som i dag 48,9 %
  • Bør forbys fullt ut 14,4 %
  • Vet ikke 2,6 %

Rundt halvparten er altså fornøyd med dagens relativt omfattende søndagshandel (bensinstasjoner, hagesentre, matbutikker under 100 kvadratmeter og full åpning i turistkommuner). Av de andre, ønsker 34 prosent en ytterligere liberalisering - mens bare 14 prosent ønsker et fullstendig forbud.

Med utsikter til kanskje 20.000 nye arbeidsplasser bør statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande snartest finne et kompromiss hvor kommunene kan si ja til butikker som ønsker å holde åpent.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar