hits

Venstre kan være rimelig fornøyde


Venstre-ledelsen har godt humør, til tross for nedgang på gallupene. (Foto: Venstre/Pollofpolls.no).

 

Venstre ligger an til å beholde sine ni på Stortinget. Velgerne aksepterer åpenbart partiets uforutsigbarhet.

I dag har Venstre oppsummerende pressekonferanse, og partiledelsen kommer garantert til å skryte av store seire som støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen.

Det er uvisst om Venstre-ledelsen er like godt fornøyd lokalt.

Gjennomsnitt av galluper tyder på at partiet kommer til å miste 13 prosent av velgerne siden forrige kommunevalg.

Her kan du se tallene: Partiprofilen Venstre på Pollofpolls

Nasjonalt går det ganske bra. Gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger gir Venstre 4,5 prosent ved stortingsvalg. Det er dårligere enn sist, men ingen krise. Så lenge partiet holder seg over sperregrensen på fire prosent, vil de beholde så godt som alle mandatene.

At oppslutningen synker noe, er politikkens naturlov. Det koster å styre, eller å bidra til styring, i litt tøffere tider.

Krise for Venstre blir det først hvis partiet havner under sperregrensen. Det koster fort 6-7 mandater, men for øyeblikket er det ikke grunn til å se spøkelser på høylys dag.

Utviklingen på meningsmålingene tyder på at velgerne ventet - og aksepterte - at Venstre skulle bidra til å felle den rødgrønne regjeringen.

Partiet holdt seg godt på målingene da Venstre og Kristelig Folkeparti sammen sikret Erna Solberg flertall som statsminister.

Men så begynte problemene, og det tyder på to ting:

  • Det er vanskelig å være både et støtteparti og et krangleparti for regjeringen.
  • Venstre har manglet politiske seire på mobiliserende saker.

Lokalt samarbeider Venstre oftest med Høyre, og så med KrF og Senterpartiet.

På fjerdeplass kommer Fremskrittspartiet, som Venstre samarbeider med i 116 kommuner og fylker, ifølge Pollofpolls.

Her kan du lese mer: Samarbeid i fylker og kommuner

Politisk er det størst konflikt internt om samarbeidet med Fremskrittspartiet. Ser vi eksempelvis på flyktninge- og asylpolitikk, så er det langt fra Venstre til Frp. Et godt eksempel er de 8.000 syriske flyktningene. Der er Venstre-velgerne og Frp-velgerne motpoler.

Etter to år som støtteparti er det vanskelig å få øye på de store politiske seirene for Venstre, men partiet har lykkes i å påvirke politikken i sin retning blant annet innen arbeidspolitikk og for et mer liberalt samfunn (for eksempel ja til lokal styring av søndagsåpne butikker).

 

Retorisk har Venstre-ledelsen ofte kritisert Frp-statsrådene sterkt, men uten å åpne for mistillit. Det er åpenbart en strategi Venstre-velgerne aksepterer.

Selv om gallupene viser en viss nedgang siden valget, så kan Venstre-ledelsen være fornøyd med vårsesjonen.

#Venstre #Gallup #Pollofpolls #Stavrum #Nettpåsak

Hva mener du? Er Venstre et godt korrektiv til regjeringen, eller bidrar kritikken kun til å svekke den borgerlige regjeringen?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar