hits

#jegharopplevd sex-trakassering

 
Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth har opplevd å bli tilbudt en kontrakt, hvis hun ble med på hytta. (Foto: Heidi Schei Lilleås, Nettavisen).

 

Den sosiale kampanjen #jegharopplevd gir et rystende innblikk i daglig seksuell trakassering av norske kvinner.

Deling av sexistiske opplevelser har gått som en farsott på sosiale medier i Norge, og nå sprer den seg ut av landet.

Opplevelsene varierer fra dagligdags nedvurdering av kvinner, til overgrep og rystende hendelser.

 Ta for eksempel delingen til Arbeiderparti-politiker Laila Gustavsen. Hun har delt sin opplevelse og fått massiv sympati og støtte.

- I dag har jeg også delt! På tide! Takk for #jeghar opplevd. Twittet på sitt beste. Ingen er lenger alene om skammen, skriver hun i en oppfølging.

Fra den motsatte enden av partifloraen, kommer likestillingsminister Solveig Horne: - #jegharopplevd bringer sterke og viktige historier frem i lyset. Diskriminering, trakassering og vold skal ike være en del av kvinners liv!

Det er to viktige målgrupper for den sosiale dugnaden:

  • Vi menn må bli bevisst på ugjennomtenkt, dagligdags kvinnndiskriminering.
  • Kvinner som har opplevd trakassering, blir bevisst på at de ikke er alene.

Opplevelsene går fra privatlivet og inn i yrkeslivet.

 

Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth forteller at da hun var 25 år gammel og ny i næringslivet, så opplevde hun å møte en potensiell kunde en lørdagskveld på fjellet.

- Kontrakten var min hvis jeg ble med på hytta, forteller Krohn Traaseth, som måtte løpe rett hjem.

SVs partiprofil på Twitter sier det veldig bra: - Alle bør ta seg en tur innom #jegharopplevd for å se forskjellen i hva norske menn og kvinner opplever av vold og trakassering.

Og det er heller ikke vanskelig å underskrive SV-leder Audun Lysbakkens oppfordring: - Vi menn må skape en mannskultur hvor seksuell trakassering ikke er greit.

Tusenvis av kvinner har fortalt om sine opplevelser. Noen er straffbare overgrep, og det vil de færreste menn identifiseres med eller forsvare - heldigvis. Slike overgrep må etterforskes og straffes.

Mye vanskeligere å gjøre noe med er kjønnsroller, kvinnesyn og fordommer. #jegharopplevd beviser at svært mange menn driver med trakassering av kvinner. Noen helt åpenbart, andre mer ubevisst. Svært mange av opplevelsene handler om pågående seksuelle antydninger på arbeidsplassen, på seminarer og sosiale sammenkomster. 

Opplevelser menn klassifiserer som uskyldige forsøk på å få sex, opplever kvinnen som maktovergrep - typisk eldre mannlige sjefer og yngre kvinnelige ansatte.

At også menn har negative opplevelser å dele, er en annen sak.

#jegharopplevd bør leses av alle menn fordi det vil gir en øyeåpner for hvordan svært mange kvinner opplever vår oppførsel.

Mange av oss må rett og slett skjerpe oss, og vi menn skal være glad for at så mange ærlige og oppegående kvinner deler sine opplevelser.

#jegharopplevd #Kvinnesyn #Kjønnsroller #Trakassering #Overgrep #Stavrum #Nettpåsak

Her kan du følge Twitter-diskusjonen:

 

 Hva mener du om menns bevisste og ubevisste trakassering av kvinner? Hvordan skal vi få alle menn til å oppføre seg ordentlig?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar