hits

Stortinget tar møtefri 15 uker


Arbeiderpartiets Truls Wickholm og KrFs Olaug Bollestad bruker sommeren til å tenke seg om og å snakke med velgere. (Foto: Stortinget).

Stortinget har hatt møtefri i tre uker allerede, og det er ennå 12 uker igjen med sommerfri fra møter.

Med over 100 dagers fri mellom møtene er det ikke rart at det er hard kamp om de 169 plassene på Stortinget.

Norges minst effektive arbeidsplass nekter å innføre elektroniske møter, og tviholder på arbeidsformen som var best tilpasset perioden da stortingsrepresentantene dro med hest og karjol til nasjonalforsamlingen.

I år er Stortingets driftbudsjett på 870 millioner kroner.

Det koster altså 5,2 millioner kroner per stortingspolitiker.

- Det koster å ha et parlament, sier stortingets direktør Ida Børresen til Nettavisen.

Les saken: Så mye koster en stortingspolitiker

Men at møtefri fra fredag 20. juni til tirsdag 30. september betyr over 100 dagers sommerferie vil de ikke høre snakk om:

- I praksis har ikke stortingsrepresentanter mer ferie enn andre. Det er i den møtefrie perioden man har tid til å bygge relasjoner, for eksempel er det da jeg kan finne tid til å snakke med mennesker i egen valgkrets, sier KrF-politiker Olaug Bollestad til Stortingets eget nettsted.

Det sies at det er to bevilgninger det aldri blir bråk om i statsbudsjettet, og det er midlene til Riksrevisjonen og Stortinget.

Riksrevisjonen får det den ber om for ikke å tirre opp kontrollorganet, og Stortinget skjærer ikke akkurat ned for seg selv.

Fra 2013 til 2014 er budsjettet økt fra 793 til 870 millioner kroner.

Veksten er på 9,7 prosent - eller nesten fem ganger prisstigningen.

Det er av sine egne man skal ha det.

Les saken: Her skal Stortinget bruke 1,1 milliard

Les også:  - Dette viser at det er en egen verden for politikere

De fleste utenfor Stortinget forstår at hektiske innspurtsuker, lange kveldsmøter og diskusjoner i tomme saler ikke er en effektiv saksbehandling.

Derfor har heller ingen andre virksomheter i dette landet organisert seg som Stortinget.

Flypendling, hjemmekontor, videomøter og elektronisk saksbehandling (og votering) ville fått opp farten og kvaliteten på stortingsarbeidet.

Men foreløpig er det mest drastiske et grunnlovsforslag om å starte høstsesjonen en måned tidligere, og ikke vente til slutten av september.

Det synes ikke Stortinget er en god idé.

- Jeg har ikke reflektert så mye over dette i utgangspunktet, men synes umiddelbart at det er viktig å ha denne møtefrie perioden, sier Olaug Bollestad til Stortinget.no.

Arbeiderpartiets Truls Wickholm er enig: - Hvis høstsesjonen startet tidligere, vil regjeringen måtte jobbe raskere med budsjettet, sier Wickholm, som mener at det ville stresset regjeringen i budsjettarbeidet.

I år har Stortinget altså møtefri i 15 uker. De har vært heldige med været.

God sommer!

#Stortinget #Sommerferie #Møtefri #Børresen #Wickholm #Bollestad #Stavrum #Nettpåsak

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar