hits

Siste spiker for Stoltenberg


Erna Solberg blir landets neste statsminister.

Selv statsmininster Jens Stoltenberg nærmeste våpenfeller innser at slaget er tapt. Skolevalget var siste spiker i kisten for den rødgrønne regjeringen.

Med fem dager igjen til valget er det game over.

Regjeringspartiene må skaffe nær 50.000 nye velgere per dag (se grafikken fra pollofpolls.no) for å vinne valget, og det vil aldri skje.


I praksis var valget avgjort allerede i vår.

Men gårsdagen slukket to håp:

  • Erna Solberg vant den siste TV-duellen mot Jens Stoltenberg.
  • Og Høyre gjorde sitt beste skolevalg på 24 år.

I dag innser selv redaktør Arne Strand i Dagsavisen valgnederlaget: «Kampen er over», er tittelen på hans kommentar.

Dermed kan også rødgrønne kommentatorer begynne å analysere hva som vil skje etter valget, uten behov for å tegne et skremmebilde som skjemmer analysene.

Slik det ser ut nå, vil alle de etablerte småpartiene klatre over sperregrensen.

  • Det betyr at både SV, Senterpartiet, Venstre og KrF komme inn på Stortinget med rundt ti mandater hver.
  • Fremskrittspartiet kan håpe på opp mot 30 mandater.
  • Høyre og Arbeiderpartiet får rundt 50 hver, og det er et åpent spørsmål hvilket parti som blir størst.

Arbeiderpartiet har hatt mest sig på gallupene i det siste, men skolevalgene er et stort varsku for de som har vært sikrest på at partiet blir størst.


Høyre gjør sitt beste skolevalg noensinne, mens Ap og Frp faller fra forrige skolevalg. Venstre stiger jevnt og trutt, og SV er en skygge av tidligere valg.

Her kan du lese tallene: Skolevalget 2013

Slik valgresultatet nå fremstår, tror jeg på følgende:

  • Den rødgrønne regjeringen går av, og den rødgrønne aliansen er historie.
  • Senterpartiet vil orientere seg mot sentrum og gamle partnere i Venstre og KrF.
  • Høyre vil heller regjere alene enn sammen med bare Frp eller sentrum.

Arbeiderpartiets strateger håper at partiet blir størst, slik at det kan bli invitert til å overta regjeringsmakten hvis en borgerlig regjering faller.

Jeg tror - i motsetning til de fleste andre kommentatorer - at de fire borgerlige partilederne har investert så mye i et regjeringsskifte og at de selv skal delta i regjeringen, at det vil sitte langt inne å gå først fra forhandlingsbordet.

Forhandlingsstyrken avgjøres av valgresultatet, men slik det ser ut nå må en ny borgerlig regjering ta hensyn til både Frp og Venstre/KrF.

Jeg har ingen tro på oljepengebruk som overstiger 4 % av Oljefondet (innebærer en økning på 75 milliarder kroner fra i år).

Selv om skarp retorikk skiller i innvandringspolitikken, er det tverrpolitisk enighet om å stramme inn - og gjennomføre avslag på asylsøknader raskere.

Med nesten 5.000 milliarder kroner i utlandet, kan skatteletter gjennomføres uten at det går ut over statlige finanser og velferdsstaten.

De fire partiene er enige om å slippe flere private aktører til i veibygging og helse, og det vil ikke være noen ulykke for folk flest.

Å tippe Erna Solberg som ny statsminister gir dårlige odds - seieren er så godt som i lomma.

Derfor skal jeg våge meg på et dristigere tips: Alle de fire borgerlige partiene vil delta i regjeringen Erna Solberg etter valget.

Tar jeg feil, blir det en ren Høyre-regjering.

Å velge enten Frp eller sentrum vil ødelegge den borgerlige aliansen Erna Solberg har brukt åtte år i opposisjon på å bygge opp.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar