hits

Skammelig Thon-boikottJan Davidsen er leder for Fagforbundet, som har kansellert en konferanse hos Thons Hotel Opera. Foto: Heiko Junge.


Ledelsen for Fagforbundet har kastet bort nær 60.000 kroner av medlemmenes penger på en boikott av Thons hoteller.

Ytringsfrihet og rett til en politisk oppfatning er selvsagte menneskerettigheter i Norge.

Men det skal altså ikke gjelde hotellgründer Olav Thon, som i forrige uke gikk ut med en offentlig støtte til Fremskrittspartiet.

Etter det Nettavisen erfarer har Fagforbundet i LO nå kansellert en konferanse til 560.000 kroner ved Hotel Opera i Oslo.

Konferansen skulle vært holdt i november, og Fagforbundets kuvending vil koste medlemmene 56.000 kroner i avbestillingsgebyr.

Penger ut av vinduet fordi lederne i forbundet ikke tåler at Olav Thon flagger sin politiske oppfatning.

Dette føyer seg inn i en rekke utspill fra LO hvor de nærmest har gått til krig mot den respekterte gründeren.

Les også: Dumt å krige med Olav Thon

Det er greit at LO-lederen og lederen for Fagforbundet, Jan Davidsen, er politisk uenig med Olav Thon.

Men det går over alle støvleskaft når de bruker medlemmenes penger på en personlig politisk vendetta.

Fagforbundets ledelse bør stille seg selv følgende spørsmål:

1. Ønsker de et samfunn hvor det skal straffe seg å ytre en politisk oppfatning?

2. Er det riktig å drive økonomisk boikott mot en som støtter et av landets største partier?

3. Er det riktig bruk av medlemmens penger å kaste dem bort på kanselleringsgebyr?

Som tillitsvalgt har Jan Davidsen og de andre lederne en plikt til å kjøpe tjenester der de er billigst og best for medlemmene.

Men med viten og vilje å kaste bort medlemmenes penger, er ulovlig og straffbart ifølge norsk lov.

Man må anta at Fagforbundet  valgte Hotel Opera fordi det var det beste tilbudet i november, og kanselleringen ble - etter det vi erfarer - begrunnet nettopp med Thons annonse for Fremskrittspartiet.

Fagforbundets tillitsvalgte kan bo hvor de vil på egenhånd, men det er prinsippløst å velge hoteller som er dyrere eller dårligere for å straffe en offentlig politisk ytring.

Tidligere har både Småbrukarlaget og direktør Turid Birkeland i Rikskonsertene tatt til orde for en boikott av Olav Thon.

Småbrukarlagets leder Merete Furuberg vil be Småbrukarlaget boikotte Olav Thons hoteller etter at hovedeieren uttalte støtte til Fremskrittspartiet.

At den tidligere Arbeiderparti-politikeren Birkeland er politisk uenig med Olav Thon er greit nok, og det er hennes soleklare rett å velge det hotellet hun har mest lyst til å bo på privat.

Men Birkeland må huske at hun har en offentlig stilling og at virksomheten hun leder lever av offentlig støtte.

Hun har ingen rett til å la sine politiske oppfatninger styre hotellvalget for Rikskonsertene.

Da blander hun roller.

Milliardærene fra Hallingdal har brukt sin demokratiske rett til å flagge sitt politiske syn.

Han har ikke engang støttet Fremskrittspartiet med penger, men med ord.

Når Fagforbundet, Småbrukarlaget og tidligere rødgrønne politikere vil besvare politiske ytringer med økonomisk boikott, så er det prinsippløst og farlig - med mindre man synes det er riktig å bruke økonomiske sanksjoner for å tvinge meningsmotstandere til taushet.

PS: Jeg har fått følgende epost fra Turid Birkeland:

I bloggen din i dagens Nettavisen skriver du at "direktør Turid Birkeland i Rikskonsertene [har] tatt til orde for en boikott av Olav Thon", og videre at "Hun har ingen rett til å la sine politiske oppfatninger styre hotellvalget for Rikskonsertene".

Dette er utsagn basert på feil. Det liker jeg ikke, og derfor sender jeg deg denne.

Jeg har ikke oppfordret til boikott, og jeg representerer meg selv på Facebook - ikke Rikskonsertene

Min Facebook-konto er min private, og min uttalelse der kan eller skal heller ikke tolkes som annet enn en ytring fra meg personlig. At jeg tar i bruk min ytringsfrihet i respons på en annen ytring, kan jeg ikke se noe betenkelig ved. Selvsagt har ikke min reservasjon mot å benytte meg av Thon-hotell noen betydning for hva Rikskonsertenes holdning til leverandører er. Rikskonsertene forholder seg til de offentlige innkjøpsordninger og rutiner for avtaleinngåelser som er gitt i Staten. 

Dette handler ikke om Thons stemme til FrP, men begrunnelsen for stemmen med "bærekraftig innvandring". Er det noen bransje som er avhengig av innvandring er det hans. Og er det en bransje som må heie på det flerkulturelle, er det oss i kulturlivet - uavhengig av hva hver enkelt av oss stemmer.

Vennlig hilsen Turid Birkeland

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar