Europas dyreste mat


Landbruksmininster Trygve Slagsvold Vedum ga nylig bøndene et rekordoppgjør - og gjorde norsk mat enda dyrere for forbrukerne. Foto: Torbjørn Tandberg.

Norge har Europas høyeste matpriser. Er det rart at nordmenn bruker feriedager på å valfarte til Sverige?

Se godt på bildet av landbruksmininsteren og grafikken for matpriser i Europa.

Polen ligger lavest, mens norske priser er klart høyest av alle de 27 landene som er målt.

- Norge hadde i 2012 Europas desidert høyeste prisnivå på mat. Melk, ost og egg er spesielt dyrt i Norge, fastslår Statistisk sentralbyrå.

Hvis du må betale 100 kroner for noen varer i Europa, er dette prisen i Norge:

  • Matvarer og drikke: 187 kroner
  • Melk, ost og egg: 214 kroner
  • Brød og kornprodukter: 183 kroner
  • Tobakk og alkohol: 270 og 288 kroner.

Tror du det ikke, kan du se tabellen her: Prisnivå for utvalget varegrupper og land

Norsk landbrukspolitikk er en katastrofe.

Vi bruker rundt regnet 20 milliarder kroner i året på direkte støtte og importvern.

Likevel har vi altså Europas dyreste mat - og landbruket avvikles i rekordtempo.

- Fra 1959 til 2011 er antall jordbruksbedrifter redusert fra 198.000 til 45.500, skriver SSB.

I samme periode er antallet årsverk redusert med 85 prosent. Vi har under 50.000 bønder, svært mange er deltidsbønder, og det er kanskje like bra: - Jordbruket utgjorde 1,8 prosent av den totale sysselsettingen, og 0,3 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt (BNP), skriver SSB.

Landbruksansatte har altså 1/6 av produktiviteten til resten av den norske økonomien.

Så hvorfor fortsetter vi å bruke milliardbeløp på å dyrke dyr mat vi kunne importert til en brøkdel?

Nylig ga regjeringen bøndene 1,3 milliarder kroner i i årets landbruksoppgjør. Halvparten kommer fra staten, mens resten betales av forbrukerne gjennom dyrere matpriser.

Les også: Valgflesk til bøndene

Senterpartiet forsøker å innbille oss om at norsk matproduksjon er viktig for å sikre oss mat, men det er en total misforståelse.

For et lite land som Norge er det mye større sikkerhet i at mat er en global handelsvare. 

De siste 13 årene kunne vi eksempelvis kjøpt korn for halv pris på hvetebørsen i Paris, fremfor å dyrke den selv i vårt klima.


Den røde streken er prisen på norsk hvete - den grønne er markedsprisen i Europa.

 

Det er altså ikke tilfeldig at Norge har Europas desidert høyeste matpriser.

Vi velger å bruke milliarder på et ulønnsomt landbruk. Det betaler vi gjennom skatteseddelen.

Norge har brukt over et halvt oljefond (2.500 milliarder kroner) på å holde liv i denne næringen siden 70-tallet.

Men det er ikke nok. I tillegg betaler forbrukerne hver eneste dag regningen i form av Europas høyeste matpriser i butikken.

Til daglig har vi ikke noe valg, for Norge har tollmurer for å hindre import av billigere mat fra utlandet.

Spørsmålet er hvor lenge norske forbrukere - og velgere - finner seg i dette.

Tegn tyder på at tålmodigheten snart er slutt.

For øyeblikket ligger Senterpartiet rett rundt sperregrensen, mens nordmenn i hopetall drar til Sverige, Danmark og Tyskland og kjøper billig mat.

Kanskje noen har sett en sammenheng.

comments powered by Disqus
hits