hits

Roser Norge for elbil-politikk


Carlos Ghosn er den eneste i verden som leder to Fortune 500-selskaper. Foto: Gunnar Stavrum

Verdens ledende el-bil-selskap, Nissan Renault, skal tidoble salget for at det skal bli lønnsomt uten subsidier.

59-årige Carlos Ghosn er noe for seg selv.

Født i Brasil med libanesisk familiebakgrunn, oppvokst i Beirut og utdannet i Frankrike.

Han er den første i verden som er toppsjef samtidig i to Fortune 500-selskaper, og pendler mellom boliger i Tokyo og Paris.

I Japan er han nærmest en folkehelt etter å ha snudd Nissan - i Frankrike blir han sett på nærmest som djevelen selv på grunn av nedleggelser og problemer i Renault.

Og så er han en svoren tilhenger av el-biler: - Jeg er overbevist om at el-biler blir en motor for vekst i Nissan og Renault, sa Ghosn på en konferanse for rundt 500 nordiske toppledere i Køpenhavn denne uken.

«Mr. Fix It» overtok Nissan i ruiner, og gikk løs på bilfabrikken med øks til japanernes store skrekk.

Selv mener han at det var en fordel å overta sjefsjobben uten å kunne lese eller snakke japansk: - Jeg ble utskjelt overalt, men skjønte ikke noe av det. Slik er det alltid. Ditt handikapp kan også være din fordel.

Her er en god profil: Carlos Ghosn

Når Ghosn forteller om snuoperasjonene han har ledet, så vektlegger han vilje og mot til å kjøre på - uansett.

Nå har han satset fem milliarder dollar på å utvikle Nissan Leaf - en gambling som fikk Business Week til å spørre om han er «crazy».

- Jeg har ikke satset Nissan Renaults fremtid på el-biler - foreløpig er det kun snakk om fem el-bil-modeller av et modellutvalg på 123 ulike biler, sier han.

- En toppsjef i et stort selskap varer i gjennomsnitt i tre år. Når man får en slik jobb, må man gjennomføre det man tror på. Det er bedre å feile etter å ha stått for en visjon, enn å feile fordi man ikke gjorde noe, sier Carlos Ghosn.

Nissan Renault-sjefen er overbevist om at el-biler er en del av løsningen hvis middelklassen i Kina og India skal ha bil. 

Og han roser norske myndigheter for satsingen på el-bil:- Jeg var nylig i Oslo og besøkte den butikken i verden som selger flest Nissan Leaf, fortalte han direktørene.

Ifølge Ghosn har Norge hver syvende ladestasjon i Europa, og nettopp utbyggingen av ladestasjoner er ifølge ham det viktigste myndighetene kan gjøre for å skynde på utviklingen.

I fjor solgte Nissan Renault 55.000 el-biler i hele verden. Bilfabrikken har et positivt dekningsbidrag på produksjonen, men mener at offentlige subsidier er helt nødvendig.

- Vi må opp i 500.000 el-biler årlig for å få volum nok til at det blir lønnsomt uten subsidier, sier Ghosn.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar