hits

Fengslet for avsløring

Redaktør Kostas Vaxevanis ble satt i fengsel etter å ha publisert en liste over grekere med hemmelig formue i Sveits.

 Redaktør Kostas Vaxevanis er satt i fengsel for å ha publisert en liste over 2.000 mulige skattesnytere med 15 milliarder kroner i Sveits.

Hellas har brukt mer penger enn landet har, og trenger hjelp fra EU for å klare sin gjeldsforpliktelser.

Det foregår omfattende skatteunndragelser og myndighetene løfter knapt en finger for å løse problemet

Et av hovedproblemene i landet er politikere som vedtar budsjetter uten å lage et effektivt skattesystem.

Det foregår omfattende skatteunndragelser og myndighetene løfter knapt en finger for å løse problemet.

Et eksempel er en liste over 2.059 navn på grekere med hemmelige konti i den sveitsiske banken HSBC i Geneve. Hellas fikk overlevert listen  fra den daværende franske finansmininsteren Christine Lagarde i 2009.

Magasinet la ut hele Lagarde-listen i sin utgave 13. oktober.

Den såkalte «Lagarde-listen» ble gitt den den grenske finansmininsteren, men både han og det greske økokrim la listen i en skuff. Finansmininsterens etterkommer forklarte først at han aldri hadde sett CD'en med navnene, men hardt presset fant han den i en skuff.

Der hadde listen ligget helt til redaktør Kostas Vaxevanis i magasinet Hotdoc publiserte hele navnelisten i sin utgave 13. oktober.

Du kan kjøpe bladet her: Hotdoc.

Det skapte et ramaskrik i landet, og Vaxevanis ble pågrepet av gresk politi under et radiointervju i Athen - angivelg for «brudd på privatlivets fred».

Velkommen til landet som setter privatlivets fred foran skattelovbrudd!

Historien kunne sluttet som en gresk tragedie, men skandalen ruller videre. For greske pressekolleger har kommet sin kollega til unnsetning. Også dagsavisen «Ta Nea» har valgt å publisere samtlige 2.059 navn over ti sider i avisen. Dermed blir det umulig å la være å forholde seg til avsløringen av den hemmelige formuen på rundt 15 milliarder kroner.

Saken med Lagarde-listen er pinlig for greske myndigheter. De forsvarer seg riktignok med at ingen av de 2.059 personene trenger å ha gjort noe ulovlig, og at politiet uansett ikke kan bruke listen fordi den er skaffet tilveie på ulovlig vis.

HSBC hadde en varsler som kopierte ut listen over personer med hemmelig formue og distribuerte listen til franske, italienske og spanske myndigheter. Det skapte et ras av avsløringer i mange land. Blant de mange som ble trukket inn var tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen og de såkalte «tantene i Sveits».

For Helles er håndteringen av de 2.059 mulige skattesnyterne en test på om landet vil løfte en finger for å skape et rettferdig og effektivt skattesystem.

Christine Lagarde er nå leder for Det internasjonale pengefondet IMF og hun har neppe glemt CD'en hun overleverte til sin greske kollega for tre år siden.

Redaktør Kostas Vaxevanis er uansett en modig mann. Saken hans vil bli fulgt med argusøyne fra utlandet.

Denne gangen er bevisene så tydelige at greske politikere ikke kommer unna med å legge CDen i skuffen igjen.

PS: EUs såkalte troika har så liten tro på greske skatteinnkrevere at de har forlangt at alle sparkes innen fredag.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar