hits

Sett doperne i fengsel

Dopingmisbruker Steffen Kjærgaard (til høyre) sammen med de to norske toppsyklistene Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Foto: Scanpix.

Bruk av doping er ikke bare idrettsjuks, det er økonomisk bedrageri og bør straffes deretter.

Eks-syklist Steffen Kjærgaard innrømmer at han har brukt doping i en årrekke, men sannheten kom ikke på bordet før avsløringene om dopingen i US Postal rykket nærmere og nærmere den norske sykkellederen.

Hadde de drevet med aksjehandel eller vanlige næringsvirksomhet, ville tilsvarende lovbrudd hatt en strafferamme på seks års ubetinget fengsel

Fra før er Lance Armstrong strippet for ære og 7 Tour de France-titler etter å ha blitt avslørt for doping, og skiidretten er hardt plaget av juks.

Men dette er ikke bare et internasjonalt fenomen. Norge har hatt flere dopingskandaler innen friidrett.

Fellesnevneren for alle disse sakene er at ulovlige prestasjonsfremmende midler hjelper utøveren til bedre resultater enn uten juks.

Å stille på startsstreken etter å ha dopet seg, er å jevnstille med svindel.

Men det har også en økonomisk side: Jukset gir pengepremier og sponsorinntekter. For enkelte er det snakk om millioninntekter på juks og bedrag.

Hadde de drevet med aksjehandel eller vanlige næringsvirksomhet, ville tilsvarende lovbrudd hatt en strafferamme på seks års ubetinget fengsel.

Det er å på tide å ta bort de naive skylappene og dømme idrettens svindlere på linje med andre bedragere.

- De legene som beviselig har bidratt til doping, er verre en doperne selv, sier professor Inggard Lerheim til Dagsavisen.

- Det er de som er de største skurkene.

I sommer sendte Helsedepartementet ut på høring et forslag om å forby doping i norsk lov. Forslaget får støtte fra idretten selv: - Antidoping Norge mener et lovforbud vil være et tydelig signal fra storsamfunnet om at doping ikke er akseptert. Vi ønsker ikke at unge mennesker skal ødelegge sitt eget liv, påføre andre lidelse og påføre samfunnet betydelige kostnader grunnet dopingmisbruk, sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

Les begrunnelsen: Antidoping Norges høringssvar

Straffeloven gir allerede en strafferamme på to år for den som omsetter doping, men disse er vanskelig å få has på siden produktene ofte selges via internett.

Kilde: Lovdata

Ved grove overtredelser kan man straffes med inntil seks års fengsel for dopingsalg.

Det er bra at salg er straffbart, men de virkelige jukserne er de som tar doping for å prestere bedre.

Derfor må det også være forbudt å kjøpe, ha og bruke dopingmidler.

Internasjonal idrett er ikke lenger en lystbetont kappestrid, det er også et kynisk spill om millioninntekter. Å jukse er et økononomisk bedrageri og bør straffes deretter.

I samfunnet ellers holder det ikke å betale tilbake pengene hvis man snyter på skatten eller driver trygdebedrageri: I tillegg til at gevinsten blir beslaglagt må man betale straffeskatt. Det skal straffe seg økonomisk å bli tatt for svindel.

Til nå er dopingmisbrukere straffet av idretten selv, som om det er en lukket verden som bare angår dem selv.

To års utestengelse har vært «straffen», og det er mange eksempler på nasjonale forbund som har hjulpet jukserne tilbake gjennom å skreddersy uttak etc. foran store mesterskap.

Men doping er ikke bare et bedrag mot konkurrentene. Det er også et bedrag mot samfunnet, og svindlerne tjener store beløp på å vinne med juks.

Sett dem i fengsel!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar