hits

Derfor måtte Mæland gå

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

Øystein Mæland var toppsjefen i Politiet, som sviktet totalt under og etter 22. juli.

Tidligere politidirektør Øystein Mæland føler seg presset ut. Det er riktig, men han har glemt hvorfor.

I et stort oppslag i helgens VG tar Mæland bladet fra munnen og kritiserer behandlingen han ble utsatt for. Da han gikk av i august, var hans egen versjon at han trakk seg selv. Nå er historien at han ble presset ut.

Verdens Gang 6. oktober 2012.

Men hvorfor det var viktig å bytte politidirektør, ser Øystein Mæland ut til å ha glemt:

  • Han ble utnevnt uten politifaglig bakgrunn, men med vennskapsbånd til statsmininster Jens Stoltenberg.
  • Han ble politiets øverste leder samtidig som han fikk barn av en surrogatmor i USA - i beste fall juridisk tvilsomt.
  • Mæland startet sin nye stilling med 14 dagers ferie. Da han dro på jobb 22. juli, visste hverken han eller omgivelsene hvem som var sjef.
  • Politiets svikt under det brutale angrepet på Norge sendte etaten ut i sin alvorligste krise etter krigen. Da tok den nye politidirektøren ut en lang pappaperm.
Men han stilte seg bak etatens egen hvitvaskingsrapport, og uttalte på en pressekonferanse at politiets egen gransking ikke hadde påvist enkeltbeslutninger som kunne ført til et annet forløp på Utøya.
Dette viste seg å være direkte feil.

Mæland kan ikke lastes for arbeidet før 22. juli, men han var uklar og bortforklarende etterpå.

Da Gjørv-kommisjonen slaktet Politiet og Politidirektoratet, ble det helt nødvendig å vurdere om Øystein Mæland var den rette til å lede etaten videre.

Rapporten viste en rekke enkeltbeslutninger som fikk avgjørende betydning for antallet som døde på Utøya. Det var stikk imot det politiets - og Mælands - egen rapport påstod.

Dermed gjorde Mælands egen håndtering av kritikken - og behovet for opprydning på toppen i Politiet - det helt nødvendig å vurdere om Øystein Mæland var den rette til å lede Politidirektoratet.

Da Mæland forstod at dette var i emning, trakk han seg selv og kom justismininsteren (eller rettere, settestatsråden) i forkjøpet.

Torsdag 16. august skrev han selv: - Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling.

Les hans egen pressemelding: Mæland trakk seg som politidirektør

Så viste det seg at han slett ikke hadde trukket seg likevel, men at Øystein Mæland tvert imot ønsket en million kroner for å gå av - alternativt en annen jobb.

Dette var bakgrunnen for at jeg skrev en blogg om at det beste ville være å betale ham penger for å gå.

Les også: Kjøp Mæland fri

Enden på visa ble at Øystein Mæland i stedet beholder lønn og privilegier for å jobbe med reformering av rettspsykiatrien for Helsedepartementet.

For Mæland betyr sluttavtalen at han får 15 måneders arbeid som spesialrådgiver, og deretter 6 måneders lønn uten arbeidsplikt.

Det er en lukrativ sluttavtale.

Kritikerne mener at Øystein Mæland ble politisk ansatt, og viser til at han var forlover og nær venn av Jens Stoltenberg ved utnevnelsen. Hans vennskapsbånd inn i Arbeiderpartiet understrekes av at justismininster Grete Faremo følte seg inhabil overfor sin egen politidirektør som nær venn (men det var altså ikke Faremo som utnevnte ham).

Mæland forteller i VG-intervjuet at han kontaktet Jens Stoltenberg før han søkte på jobben som politidirektør, og at de nå har avtalt å ta opp igjen kontakten etter at han har undertegnet sluttavtalen.

Samtidig skal altså Øystein Mæland arbeide med en så sentral oppgave som reformering av rettspsykiatrien - i skjæringsfeltet mellom Grete Faremo og helsemininister Jonas Gahr Støre.

Vi får anta at Mæland og Gahr Støre ikke er nære venner, men bare bekjente.

Det sies at det er bedre å ha noen i teltet pissende ut, enn det er på ha dem utenfor pissende inn.

Men det verste er å ha noen i teltet som pisser inne.

 

comments powered by Disqus