hits

Politisk jordskjelv

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

Høyre-leder Erna Solberg leder nå så mye at det går mot dødt løp om det blir hennes eller Jens Stoltenbergs parti som får flest stemmer ved stortingsvalget i 2013. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix.

Ett år før valget ligger det an til et politisk jordskjelv med Høyre på rekordhøye 34,8 prosents oppslutning.

Dersom den ferske meningsmålingen fra TNS Gallup stemmer, ligger de blågrønne an til å feie de rødgrønne ut av regjeringskontorene.

Det er heller ikke urealistisk at vi kan få et valgresultat der Høyre er større enn Arbeiderpartiet.

Les også: Helblå rekord på ny gallup

Målingen er laget for TV 2, og politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen oppsummerer nokså treffende: ? Høyre er nå like stor som de tre rødgrønne partiene samlet. I tillegg til at de tre rødgrønne partiene er akkurat like store som Arbeiderpartiet var alene ved valget i 2009.

Aftenposten 6. september 2012.

Det store spørsmålet er om dette holder inn til valget, og en fersk analyse i Aftenposten er at det gjør det ikke: Typisk Høyre å tryne i valgkampene (finnes kun i papiravisen).

Valgforsker Bernt Aardal har sett på de fem siste stortingsvalgene, og tendensen er ganske entydig:

  • Høyre pleier å falle to-tre prosentpoeng i løpet av valgåret.
  • Arbeiderpartiet pleier å stige tre-fire prosentpoeng.

Svakheten med slike analyser er at tidligere valg ikke trenger å være utslagsgivende for 2013-valget. Valgkamper har ikke «hukommelse». Verden forandrer seg.

Men historisk ser SV ut til å gjøre et dårlig valgkamper, Venstre litt opp og ned, Senterpartiet pleier å øke, mens Kristelig Folkeparti er temmelig stabile.

Her ser du Aardals grafikk: Partisvingninger i valgår

Fremskrittspartiets store svingninger påvirker mye, og i 2009 gikk for eksempel både Høyre og Arbeiderpartiet frem i valgåret.

Sånn sett er det viktigste man kan lese ut av Aftenpostens analyse at intet er avgjort selv om det har vært en blå vind.

Arbeiderpartiet pleier ikke å tape på walk over.

Derimot viser både fersk og litt eldre historie at SV-leder Audun Lysbakken risikerer et meget dårlig 2013.

Det blir ikke bedre av at anonyme krefter i Arbeiderpartiet nå tviler på partilederens evne til å snu partiet.

Les saken hos Dagens Næringsliv: Ap-topper tviler på at SV lar seg redde

Nettstedet pollofpolls.no følger et gjennomsnitt av meningsmålingene og de tegner et dystert bilde av statsminister Jens Stoltenbergs sjanse til å bli gjenvalgt.

I forhold til valget i 2009 har de tre regjeringspartiene alle tilbakegang, og har tapt 7,9 prosent i opplslutning.

Venstre og KrF har klart seg rimelig bra, mens Høyre har hatt en formidabel fremgang.

En mandatberegning basert på gjennomsnittet viser at Frp, Høyre, KrF og Venstre nå nærmer seg 110 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne krabber nedover mot 60. Det ville i så fall vært en katastrofe for de rødgrønne.

Slik gallupene ser ut nå, vil ikke en normal valgvind hjelpe de rødgrønne.

Ofte hjelpes Arbeiderpartiet av krisetider fordi partiet har tillit som styringsparti. Spørsmålet er om den nådeløse kritikken etter 22.juli-kommisjonens rapport har svekket det inntrykket varig - og gitt statsmininster Jens Stoltenberg store riper i lakken.

Selv med vanlig god mobilisering vil Arbeiderpartiet slite med å komme over 35 prosent, SV har lite trøst å finne i historien og Senterpartiet vil normalt krype oppover mot fem prosent.

Konklusjonen hvis man vil spå fremtiden ved å se i bakspeilet er at de borgerlige kommer til å vinne klart.

Men det betyr som kjent ikke at de samtidig vil klare å forene seg om en flertallsregjering. Riktignok sier alle partiene at de vil bidra til et regjeringsskifte, men en 4 parti-regjering er like langt frem nå som det alltid har vært.

comments powered by Disqus