hits

Politisk dom over 22. juli

Statsmininster Jens Stoltenberg har et svært tøfft år foran seg frem mot stortingsvalget i 2013. Foto: Krister Sørbø, NTB scanpix.

Rundt 70 prosent av befolkningen har fortsatt tillit til statsminister Jens Stoltenberg. Men han får neppe bonus for styringsevne ved valget neste høst.

VGs krav på lederplass om at Stoltenberg må gå av, lander som et mageplask.

Med både folket og et flertall på Stortinget i ryggen sitter Jens Stoltenberg trygt, men ikke bekvemt

Svært få har kastet seg på, og på Stortinget har den rødgrønne regjeringen - og Stoltenberg - fortsatt rent flertall.

Samtidig viser en helt fersk undersøkelse at et stort flertall av velgerne har tillit til Jens Stoltenberg: Opplever svekket tillit, men bare 19 prosent vil at han skal gå av.

Med både folket og et flertall på Stortinget i ryggen sitter Jens Stoltenberg trygt, men ikke bekvemt.

Det er også det i tråd med det jeg skrev i går: Det var først og fremst Politiet som sviktet 22. juli i går, og det er liten tvil om at det vil få personlige konsekvener for politiledelsen.

Les også: Dagen derpå

Noen mener at Jens Stoltenberg har en moralsk forpliktelse til å ta konsekvensen av at han personlig har ansvar for den knusende kritikken i 22. juli-kommisjonens rapport.

På den annen side innrømmer både Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide at situasjonen ikke ville vært annerledes om deres partier hadde styrt.

Svikten som påpekes er først og fremst i byråkratiet og i nødetatene, og det er her det må ryddes opp.

Det krever en fast politisk ledelse, og testen for Jens Stoltenberg blir om han nå makter å ta grep. Også den ferske meningsmålingen viser at stadig flere tviler på hans evne til å styre.

La oss for øvelsens skyld tenke igjennom konsekvensene av at Jens Stoltenberg (og dermed regjeringen) gikk av.

Norge har ikke nyvalg, så de rødgrønne har fortsatt flertall på Stortinget. Den sittende regjeringen er sammensatt av de sterkeste politikerne de tre partiene besitter, så det er sannsynlig at en ny regjering stort sett vil bestå av den sittende - muligens med Jonas Gahr Støre som ny statsmininster.

  • Justisminister Grete Faremo blir neppe byttet ut - den ansvarlige justismininsteren, Knut Storberget, er allerede ute.
  • Politidirektør Ingelin Killengreen (som var sjef for Politidirektoratet i ti år før 22. juli) er allerede ute.
  • Ute er også PST-sjef Janne Kristiansen, toppbyråkraten i Justisdepartementet, og Oslos politimester Anstein Gjengedal går av om kort tid.

De første som burde sparkes, er allerede ute.

Men ingen av dem har tatt konsekvensen av sitt ansvar i moralsk forstand.

Politidirektør Øystein Mæland, som ble utnevnt med partiboken i orden, ligger tynt an fordi han ikke tok kommandoen 22. juli i fjor - og fordi han i ettertid har bedrevet bortforklaringer.

Og politisjef Sissel Hammer i Nordre Buskerud har fått så hard medfart at det er vanskelig å se hvordan hun fortsatt har tillit. Stoltenberg har allerede varslet personutskiftninger.

Partisekretærens brev til alle medlemmer av Arbeiderpartiet.

Tilbake til de politiske konsekvensene:

Til nå har statsmininister Jens Stoltenberg surfet på en stemningsbølge etter den nasjonale tragedien.

Nå er dommen at bombingen av Regjeringskvartalet kunne vært unngått ved å stenge Grubbegata, og at massakren på Utøya kunne vært forhindret ved resolutt og koordinert opptreden fra Politiet.

Norge var ute av stand til å takle en nasjonal katastrofe. Stoltenbergs evne til å styre sviktet i den viktigste jobben for noen statsmakt - nemlig borgernes sikkerhet.

Mindretallet på Stortinget kommer neppe til å fremme et mistillitsforslag de er dømt til å tape, men Stoltenberg kommer til å bli offentlig hudflettet av opposisjonen. Det er ingen tvil om at landets øverste leder har ansvaret når så mye sviktet.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen har skrevet et brev til alle Ap-medlemmer for å overbevise dem om at «det beste vi nå kan gjøre er å stå ved roret»: - Arbeiderpartiet har langt tradisjon for å ta ansvar ? også når det blåser. Det skal vi gjøre igjen, skriver Raymond Johansen.

Han skriver også at Stoltenberg «har vist at han tar ansvar både før, under og etter katastrofen».

Det er grunn til å minne Johansen om at Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg ikke tar ansvar - de har ansvar.

Velgerne må vurdere om partiet og statministeren også tar konsekvensen av ansvaret.

Det er et drøyt år igjen til neste valg.

Det er da den politiske dommen over 22. juli 2011 faller.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar