hits

Naturlig å sparke Harald Norvik

kommentarer
kommentarer
Kommentarer

Skjebnen til styreleder Harald Norvik var beseglet allerede i januar. Foto: Telenor.

Telenors styreformann Harald Norvik var i praksis ferdig allerede i januar. Det er naturlig å bytte ut en styreformann som legger seg ut med sin egen majoritetseier.

Den 13. januar inviterte jeg leserne av denne bloggen med på et veddemål om hvem som måtte ut av Telenor etter krangelen om TV 2-aksjene. Etter at lederen og styreformannen offentlig gikk ut mot sin hovedeier var det temmelig åpenbart at minst en måtte bort.

Les bloggene fra januar:

Giske trodde han har noe å si

Hvem styrer Telenor?

Høyt spill fra Telenor-ledelsen

Når næringsminister Trond Giske nå ga Norvik beskjed om at han han ikke hadde hovedeierens tillit, så er det etter boka. Det er en hovedeiers soleklare rett å peke ut den styreformannen man ønsker.

Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen sier det enkelt og greit:

- Når man kommer i strid med en stor og dominerende eier som styreleder, er som regel utkommet av en slik strid gitt, sier han til Finansavisen.

- Det er lett å forstå begge to. Både at Norvik var emosjonell i sin reaksjon tidligere, og at statsråden benytter sin makt og myndighet.

Striden i vinter stod mellom Telenors økonomiske vurderinger og statens ønske om å beholde TV 2 på norske hender.

Den endte som kjent med at Telenor trosset innspillene fra majoritetseieren, sørget for at A-pressen solgte sine TV 2-aksjer  til danske Egmont for 2,1 milliarder kroner - og innkalte til pressekonferanse for å fortelle om næringsministens «utilbørlige press».

Saken ble krydret av rykter om hva Giske angivelige skal ha sagt på et nachspiel på Lorry (ubekreftet), og underbygget av at Giske angivelig skulle drevet et dobbeltspill bak ryggen på statsministeren.

Senere har regjeringen sluttet rekker bak næringsministeren. Dermed fikk næringsministeren ryggdekning. Det er hans jobb å forvalte statens 54 prosent av Telenor.

  • Telenor og styreformann Harald Norvik var i sin fulle rett til å gjøre det beste for selskapet.
  • Men næringsminister og hovedaksjonær Trond Giske har en like selvsagt rett til å bytte ham ut.

Det er lite trolig at utbyttingen får noen store konsekvenser for Telenors India-mareritt til 17 milliarder kroner. Skiftet at styreformann har neppe noe med India-satsingen å gjøre.

I India er Telenor en liten brikke i en stor politisk konflikt, og det har neppe mye å si hvem som er styreformann. Det er også søkt å holde Norvik ansvarlig for at Høyestrett i India etter politisk press omgjør en tildelingspolitikk for lisenser som er brukt i en rekke andre land.

Harald Norvik visste hva han gjorde i vinter. Han er en dyktig og respektert næringslivsleder som har vært ute i hardt vær tidligere, og han klarer seg fint uten å være Telenor-styreformann. Da han valgte å konfrontere næringsministeren i vinter, visste han nok at det var Giske eller ham.

Erfaringene fra Russland og India viser at Telenors globale investeringer har høy politisk risiko, og kontroll med denne risikoen er styrets ansvar.

Derfor har Telenor-styret flere medlemmer med internasjonal erfaring: Her er styret

Spørsmålet som gjenstår er hvem som blir ny styreformann - og hva som blir utfallet for Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas. Nestleder i styret er Liselott Kilaas, som er sjef for Norges største private helseforetak - Aleris. Hun har lengst fartstid og har vært i styret i snart 10 år.

Men valgkomiteen kan også velge å hente inn en ekstern.

Historien skremmer, så det er grunn til å frykte at Trond Giskes folk leter frem en kandidat med partiboka i orden - altså en næringslivsleder på høyresiden av Arbeiderpartiet - av typen Rune Bjerke. Ikke fordi Bjerke er noen dårlig mann, men fordi Telenor er en global aktør som kan plukke på øverste hylle, uavhengig av norsk partibok.

Uansett får næringsministeren nå en Telenor-styreformann som han har plukket selv, og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vet hvem som har makten.

 

 

comments powered by Disqus