hits

Smålige politikere stopper Munch

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn og Frps Carl I. Hagen kan i kveld forpurre et nytt Munch-museum i Bjørvika.

Etter å ha brukt 100 millioner kroner på planene om nytt Munch-museum i Bjørvika, vil Frp og venstresiden sende saken ut på ørkenvandring. Krangelen er typisk norsk - smålig.

Når noe skal lokaliseres i Norge, finnes ikke grenser for hvor små politikere kan gjøre seg.

I kveld får vi et nytt eksempel når Oslo bystyre skal behandle forslaget om et nytt Munch-museum i Bjørvika - det såkalte Lambda-prosjektet.

Alt er klappet og klart. Bystyret har stemt for prosjektet to ganger, en internasjonal arkitektkonkurranse landet på tegningen til spanske Herrerors Arqiutectos, ledende fagfolk er for prosjektet som ville gjort at Oslo og Norge endelig kan få en slutt på den skammelige behandlingen av vår største billedkunstner.

Men nei. Først snur venstresiden for å beholde Munch-museet på østkanten, eller nærmere bestemt Tøyen.

Hvis noen tror at dette er viktig, så anbefaler jeg å ta en kikk på kartet. Det er faktisk norsk rekord i politisk smålighet. Vi snakker om en luftlinje på 1.500 meter mellom Bjørvika og Tøyen.

Det er faktisk norsk rekord i politisk smålighet. Vi snakker om en luftlinje på 1.500 meter mellom Bjørvika og Tøyen

Munch-museets eksperter er ikke i tvil. De mener at Lambda er perfekt for Munchs kunst og at det ligger midt i smørøyet for å dra publikum.

- I tillegg er Operaen rett ved, og dit kommer det mange. Jeg er sikker på at mange av dem som besøker Operaen ville tatt turen til Munch-museet også. Beliggenheten i Bjørvika gjør at vi når bredt ut, sier informasjonssjef Sture Portvik til Aftenposten.

Dagens Munch-museum ligger bortgjemt og har slitt i 47 år med å trekke publikum ut fra sentrum. Bygget er i elendig forvatning, og etter ranene har museet redusert utstillingen til en brøkdel av samlingen.

? Lambda er attraktivt, spennende og lett tilgjengelig for tilreisende. I tillegg er bygget det beste for Munchs utstilling, er konklusjonen fagfolkene har.

Fremskrittspartiet har tidligere støttet Lambda, men gjorde i høst kuvending og kan sette en stopper for hele prosjektet ved å stemme sammen med Rødt, SV og Arbeiderpartiet.

Aftenposten har spurt de folkevalgte hva de vil stemme.

I Arbeiderpartiet vil alle stemme mot Lambda - de fleste med henvisning til partilinjen om å stimulere til virksomhet på Tøyen.

Kahlid Mahmood kan være et godt eksempel: - Jeg er en del av Aps gruppe og stemmer med dem.

SV, Rødt og De Grønne følger også partilinjen.

- Jeg står det det samme som jeg alltid har gjort, Tøyenalternativet. Det er ikke lenger til Tøyen fra sentrum enn det er til Frognerparken, sier Rune Gerhardsen.

Ja ja, sånn kan det også sies. Uttalelsen demonsterer fint hvordan norske lokalpolitikere forvalter en internasjonal kulturarv.

Det er fristende å sitere ordfører Fabian Stang, som er «flau over at de som ikke forstår kunstens betydning vinner voteringen i dag».

Det verste er at venstresiden og Fremskrittspartiet ikke er enige om noe annet enn å stanse det som kunne blitt et internasjonalt blikkfang og gjort området rundt Operaen i Bjørvika til en publikumsmagnet.

Fremskrittspartiet stemmer nei for å spare penger, mens Arbeiderpartiet vil ha et luftslott ingen kjenner prisen på, 1.500 meter unna - av lokaliseringsgrunner.

«Pinlig» og «skandaløst» er kommentarene fra de mest annerkjente norske kunsterne om Norges behandling av Edvard Munch.

De har helt rett, men glemte smålig.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar