hits

Lei Storberget

Justisminister Knut Storberget går av etter seks år. Foto: Scanpix.

Justisminister Knut Storberget virker sliten og lei. Da er det like godt at han går av.

Storbergets 100 siste dager som justisminister har vært tøffe.

Først i møtet med ofrene og de pårørende etter skytemassakren på Utøya, så med kritikken mot den dårlige beredskapen som lot massedrapsmannen holde på i over en time før han ble pågrepet. Og nå til slutt med hard kritikk for overfallsvoldtektene og manglende politiberedskap i Oslo på kvelder og i helgene.

En siste hilsen fra VG.

At justisministeren nå velger å gå av, dagen etter at han holdt redegjørelsen om 22. juli-angrepet i Stortinget, åpner for spekulasjoner om at han har fått sparken.

De fleste kommentatorene holder likevel en knapp på at han hadde bestemt seg for å gå av, og at han er mer utslått enn nedslått.

Hvilket ettermæle står så igjen etter justisministeren?

Det mest interessante er attesten han fikk med seg fra Politiets Fellesforbund og den hardtslående og frittalende forbundslederen Arne Johannessen, som sier at Storberget har vært en god justisminister for Politiet.

Storberget får også gode skussmål for å ha satt fokus på vold mot kvinner og barn, og for å ville reformere norske fengsler.

Med terrorangrepet 22. juli fikk han derimot store problemer med å forsvare Politiets beredskap og handlekraft. Selv før undersøkelseskommisjonen er ferdig, virker det tydelig at det meste sviktet denne fatale dagen. Det hadde nødvendigvis også konsekvenser for antallet som døde på Utøya. Drapsmannen fortsatte å drepe forsvarsløse mennesker til siste slutt.

At Grete Faremo nå overtar et departement som blir kalt Justis- og beredskapsdepartementet betyr at man har sett behov for å gjøre noe tydelig med beredskapen. Det er en klar bekreftelse av hva som gikk galt 22. juli.

Likevel fortjener Storberget honnør for å ha stått støtt i stormen. Han stod skulder ved skulder med statsministeren de første dagene etter angrepet, og han har ikke gjemt seg unna debatten og kritikken som har pågått siden. Han valgte også å fronte Stortinget på sin neste side dag som minister.

Storberget gikk i bakken etter hardt arbeidspress i 2009, og han fremstår som klar for å få avløsning. Selv om kritikken har vært hard - og han hadde mer i vente - er det lite sannsynlig at han fikk sparken motvillig nå.

Likevel kan det være en klar fordel for regjeringen at Knut Storberget går av nå. Med Storberget på post, ville kritikken fra opposisjonen og de pårørende fra Utøya blitt hard. Når nå det fremste symbolet på regjeringens ansvar for beredskapen er borte, faller mye av kritikken bort. Den blir i så fall en kritikk mot hele regjeringen og ikke mot en svekket statsråd.

Knut Storberget hadde konstitusjonelt ansvar for politiets beredskap 22. juli, og for mye av systemsvikten denne fatale dagen.

Det vil hefte ved ettermælet til en modig, oppriktig og hardt arbeidende justisminister.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar