hits

Blått flertall på Stortinget

Venstre-leder Trine Skei Grande, Frps Siv Jensen, Høyres Erna Solberg og KrFs Knut Arild Hareide utfordrer regjeringen på sykehuspolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.

De fire store borgerlige partiene nærmer seg hverandre, og et borgerlig regjeringssamarbeid blir mer sannsynlig.

Det skjer store ideologiske bevegelser på borgerlig side i Stortinget. Både i KrF og Venstre er sterke krefter i sving for å mykne partienes absolutte nei til å regjere sammen med Fremskrittspartiet.

Samtidig er det uro på rødgrønn side. SV kommer til å velge en ny partileder som drar partiet i sosialistisk retning, og Senterungdommens nyvalgte leder er misfornøyd med hva partiet får ut av regjeringssamarbeidet, og åpner for samarbeid med Høyre.

Både i KrF og Venstre er sterke krefter i sving for å mykne partienes absolutte nei til å regjere sammen med Fremskrittspartiet.

- Vi står i sentrum og vi bør da være villige til å samarbeide begge veier. Høyre er absolutt et parti som vi bør kunne samarbeide med, sier Senterungdommens leder, Sandra Nygård Borch, til Finansavisen.

Velgerne ser ut til å like tilnærmingene. På Norfaktas ferske gallup for Nationen og Klassekampen får de fire borgerlige partiene 55,2 prosent av stemmene.

Dersom meningsmålingen var valgresultatet, viser mandatberegningen at de fire partiene ville fått klart flertall med 100 av 165 representanter på Stortinget.

Fortsatt er det mange skjær i sjøen før de borgerlige partiene samler seg om ett regjeringsalternativ. Med to år igjen til valget kan også mye skje med oppslutningen. Men akkurat nå er det mest sannsynlige at alle de fire partiene må stå bak en regjeringen for at den skal ha flertall.

Og det er fortsatt politisk uenighet - for eksempel mellom KrF og Frp når det gjelder alkoholpolitikk og uhjelp, og mellom Venstre og Frp i miljøpolitikk og innvandring.

Likevel er retorikken og munnhuggeriet mellom de fire borgerlige partilederne mildere enn før. Gårsdagens felles pressekonferanse om sykehusdriften i Oslo var også et ønske om å demonstrere en  felles front mot den rødgrønne regjeringen.

Erfaringene fra de forrige stortingsvalgene er at det er tungt å gå til valg med et uklart regjeringsalternativ.

Nå rigger partiene seg slik til at de kan love en borgerlig regjering, dersom det blir et borgerlig flertall.

Skulle jeg satset penger på utfallet, tror jeg Erna Solberg blir landets neste statsminister.

Men det er umulig å spå om det blir for en ren Høyre-regjering - som støtter seg på Frp og sentrum - eller om det blir for en tverrborgerlig flertallsregjering.

Mye skal på plass før «firerbanden» fra gårsdagens pressekonferanse også møtes i Statsråd på Slottet.

Men de er på glid.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar