hits

Rødgrønn blåmandag

Kristin Halvorsens SV er halvert, og nå går hun av som partileder. Foto: Aleksander Winger, Nettavisen

Fremgang for Arbeiderpartiet til tross - årets vinner er høyresiden som ser ut til å vinne Oslo, Stavanger, Bergen - og kanskje Tromsø.

Den endelige historiske dommen over kommunevalget 2011 kommer ikke på lang tid ennå. Men det er en naturlig analyse at slitasjen for den rødgrønne regjeringen har vært sterkere enn sympatieffekten for Arbeiderpartiet etter Utøya.

Målt i taburetter og posisjoner er uansett resultatet en rødgrønn blåmandag,  med borgerlig styre i tre av de fire største byene.

At Ap også synker i forhold til forhåndsstemmene, tyder dessuten på at sympatieffekten har falt etterhvert som valgdagen har nærmet seg.

Hovedstrømningene ble som ventet:

  • Fløypartiene SV og Fremskrittspartiet har gjort elendige valg.
  • Høyre er valget store vinner og beholder sine viktigste posisjoner.
  • Arbeiderpartiet har gjort et godt valg.

Det mest dramatiske utfallet er SV-leder Kristin Halvorsens avgang på landsmøtet til våren.

Og kveldens triumfator er Erna Solberg, som kunne slå fast at de første stemmetallene var "deilige".

Det store spørsmålet nå er hva nattens valgresultat får å si for valgkampen frem mot stortingsvalget i 2013.

Ikke akkurat innertier for VGs dobbeltside om Kristin Halvorsen i dag. Faksimile: VG.

I regjeringen blir den største utfordringen at SV og Senterpartiet taper omtrent like mye som Arbeiderpartiet vinner. SV-statsråd Erik Solheim sa rett ut at han er lei av at SV får skylden for alt som er galt, mens Ap får æren for alt som går bra.

Hvis Audun Lysbakken blir ny SV-leder, vil det også bli en venstredreining av partiet. Det kan skape spenninger for regjeringssamarbeidet.

Når SV hverken får gjennomslag for sin politikk eller nye velgere, vil de før eller senere trekke seg fra den rødgrønne regjeringen. Samtidig blir det en utfordring å gå til venstre når velgerne har gått til høyre.

På høyresiden er det like uvisst. Fremskrittspartiet har gjort et katastrofevalg, og spørsmålet er hva det gjør med partiets samarbeidsvilje hvis det blir borgerlig flertall. I Oslo er de første signalene at partiet står fast på ønsket om borgerlig samarbeid.

Målt i taburetter og posisjoner er uansett resultatet en rødgrønn blåmandag,  med borgerlig styre i tre av de fire største byene. Det er en trøst at de rødgrønne beholdt ordføreren i Trondheim, men det er malurt i begeret at de borgerlige overtar i Tromsø.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar