hits

Uforklarlig råskap

Hvordan er det mulig å hate så sterkt at man skyter 85 uskyldige ungdommer?

Det er lite ved debattinnleggene til Anders Behring Breivik som er mer ekstreme enn andre innlegg fra islamkritikere på nettet.

Via mine daglige blogger er jeg ofte i debatt med mange av dem som har lignenge synnspunkter som Behring Breivik. De er imot et flerkulturelt samfunn. Det må det være lov å mene. Nærmere halvparten av den norske befolkning er imot innvandring.

Men det uforklarlige er det bunnløse hatet mange av dem uttrykker mot innvandrere, politikere og journalister.

Felles er at de forakter samtlige vanlige politiske partier, med et mulig unntak for Fremskrittspartiet. Felles er at de ser på problemene vi har med integrering som resultatet av en konspirasjon - mellom rødgrønne politikere og venstrevridd presse - for å ødelegge Norge.

Flere av dem har gitt uttrykk for raseri over at de ikke kommer til orde i sitt eget land, og at de knebles av såkalt "politisk korrekte" redaktører og politikere som tildekker virkeligheten og stilltiende aksepterer at landet blir invadert av muslimer.

I flere av innleggene jeg har lest av Anders Behring Breivik står arbeidet med å få opp en fremmedfientlig avis i fokus. Drapsmannen hevder å ha skrevet 1.100 sider om løsningen på den flerkulturelle utfordringen i den uutgitte boken "2083".

Det skremmende med både Anders Behring Breivik og hans meningsfeller er ikke motviljen mot et flerkulturelt samfunn. Det skremmende er menneskesynet. Når du åpent sier at du ønsker at andre skal dø, har du krysset mange humane grenser.

Samtidig er det usmakelig å slå politisk mynt på en fanatikers handlinger. Å skyte ned uskyldige mennesker på en sommerleir, har intet med Frp å gjøre, selv om drapsmannen har en fortid i partiet.

Handlingene er en desperados angrep på hele vårt politiske system og politisk demokrati som en sivilisert måte å løse konflikter på.

På samme måte må det være lov å være kritisk til effekten av innvandring uten å bli slått i hardtkorn med en kaldblodig morder som for alltid har skrevet seg inn i historibøkene for sine ugjerninger.

Å skyte ned 85 unge mennesker er en umenneskelig handling.

I det øyblikket man mister medmenneskelighet og empati, så mister man også sin menneskelighet.

Anders Behring Breiviks udåd kan ikke gjøres godt igjen. Men han lyktes ikke i å ta livet av både den nåværende og fremtidige norske politiske eliten. Det eneste han lyktes med var å forene Norge i sorg og vantro over denne blodige galskapen.

Men kan vi lære av de brutale handlingene i Regjeringskvartalet og på Utøya: Vi skal ikke tie ihjel synspunktene til Behring Breivik og hans likesinnede. Vi skal konfrontere dem ihjel.

Det skylder vi de 85 unge menneskene som ble skutt ned med kaldt blod på Utøya.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar