hits

Halvstuderte røvere

Kunnskapsminister Tora Aasland har langt igjen før Norge har like mange med høyskole og universitet som USA og Canada. Foto: Kunnskapsdepartementet

 

Glem forestillingen om at Norge flommer over av høytutdannede. Vi er et land av  halvstuderte røvere.

Norge er en av verdens rikeste stater, men likevel har vi et skolesystem under enhver kritikk.

Grunnskolen scorer dårlig på internasjonale målinger, og norske høyskoler og universiteter er middelmådige - selv i europeisk sammenheng.

Denne tabellen viser befolkningen mellom 25 og 64 år. Andelen synker til under 30 prosent, hvis vi ser på hele den voksne befolkningen.

Vi ligger langt bak land som USA, Canada og Japan i høyskoleutdanning.

Hvis vi for eksempel ser på the World University Rankings 2010, må vi ned på 135. plass for å finne beste norske plassering - Universitetet i Bergen. Ingen andre norske institusjoner har karret seg inn blant de 200 beste.

Som ventet er det USA og Storbritannia som dominerer toppen.

Svenske Karolinska er på 43. plass, og Sverige har fem universiteter blant verdens topp 200.

Danmark har den tekniske høyskolen på 122. plass, og totalt tre på listen.

Finland har Helsinki-universitetet på 102. plass - godt foran beste norske.

Her kan du lese metoden på rangeringen: Robust og gjennomsiktig

Nå finnes det en rekke slike rangeringer, men jeg har til gode å se en hvor norske universiteter eller høyskoler gjør det bedre enn middelmådig.

Hva kommer det av?

  • At vi har et offentlig skolevesen som setter like muligheter fremfor å gi muligheter for de største talentene?
  • At høyskolene og universitetene driver ineffektivt?
  • Eller at vi bruker for lite penger på forskning og utdanning?

I dag har omlag hver fjerde voksne nordmann universitets- eller høyskoleutdannelse. I Canada nærmer tallet seg 50 proseng.

Og hvis man ser på trenden i Norge, så er 80-tallets utdanningseksplosjon over. Siden 2005 har utviklingen stått nærmest stille.

Her ser du tallene - kun 6,7 prosent har lang universitetsutdannelse.

Det alvorlige - eller gledelige (avhenger av øynene som ser) - er at guttene sakker akterut. Bare 25,6 prosent av mennene har høyere utdannelse, mens kvinnene øker jevnt og trutt - og er nå over 30 prosent.

Norge har svært få komparative fortrinn i internasjonal konkurranse. Vi har råvarer som olje og fisk, men fremtiden ligger i høyteknologi og kunnskap.

Med vår enorme finansielle styrke, burde det være mulig å løfte universiter og høyskoler mange hakk - og samtidig løfte halve befolkningen frem til høyskole og universitetsutdannelse, slik de får til i Canada.

I Oslo har 45 prosent av befolkningen høyskole eller universitet. Men det varier sterkt, fra nesten 60 prosent på Ullern og ned til under 20 prosent på Stovner (for øvrig omtrent likt med befolkningen på Hedmark og i Oppland).

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar