hits

Selg øl når butikkene er åpne

Når ølteltet settes opp over pilsen i matbutikken, må Frp-politiker Aina Stenersen ut i solen. Foto: Frp.

Nordmenn er tålmodige som finner seg i at øl er forbudt å kjøpe i matbutikken etter klokken seks på lørdag. Særlig når begrunnelsen er ubegripelig.

Vel er rus et alvorlig samfunnsproblem. Men det er ikke noe argument for å beholde en foreldret og meningsløs regel om å sette opp «øltelt»i butikkene fredag kveld.

Reglene finnes i den over tyve år gamle Alkoholloven. Den sier: «Salg og utlevering av alkoholholdig drikk med høyst 4,7 volumprosent alkohol kan skje fra kl. 08.00 til kl. 18.00. På dager før søn- og helligdager skal salget opphøre kl. 15.00. Dette gjelder ikke dagen før Kristi Himmelfartsdag.».

Det er altså greit å bunkre inn ølposer klokken 18.00 for å feire Kristi Himmelfartsdag, men ikke like greit å kjøpe øl etter klokken tre på en lørdag.

Det skulle være interessant å høre en alkoholpolitisk begrunnelse for akkurat det.

Alkoholloven åpner for at kommunene kan lage egne regler, men innenfor klare grenser: Etter klokken 20.00 på hverdager og etter klokken 18.00 på lørdag skal man ikke kunne kjøpe øl i butikken - uansett.

Tanken må være at tilgjengeligheten til pils i butikken vil føre til at velgerne raver rundt i ølrus og stemmer i vanvare?

Det som altså er ulovlig i en kommune, kan være lovlig rett over kommunegrensen.

Og begge steder kan man gå fra butikken og inn på en pub for å kjøpe øl.

Den opplagte løsningen er å skjerpe inn reglene mot å selge øl til mindreårige og folk som er beruset, og la andre være i fred. Å oppleve «øltelt» klokken 20.05 gjør at folk flest mister respekten for regler og de som lager dem.

Det er heller ikke lov å kjøpe øl på valgdager (!) og 1. mai (!).

Tanken må være at tilgjengeligheten til pils i butikken vil føre til at velgerne raver rundt i ølrus og stemmer i vanvare?

Du kan lese hele loven her: Alkoholloven

Det er mulig at ølposene var et dominerende rusproblem da loven ble vedtatt.

Men siden midten av 90-tallet har ølsalget falt, mens vinsalget  er nesten fordoblet og brennevinsalget er økt med 30 prosent. I ungdomsmiljøene florerer partydop, og det er ingen åpningstid for narkosalget utenfor Oslo S og langs Akerselva.

Da er det jammen fint at familier som gjør storinnkjøp fredag kveld eller lørdag ettermiddag, og som kanskje har tenkt å kose seg med litt grillmat, blir nektet å kjøpe noen flasker pils til maten.

- Reglene er tåpelige, mener politisk rådgiver for Fremskrittspartiet, Aina Stenersen.

Det har hun helt rett i.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar