hits

Himmelsk lønn til konfirmantene

PENGER INN: Den typiske konfirmanten får gaver for 26.000 kroner. Foto: Scanpix.

 

Konfirmanter får ikke bare sin lønn i himmelen. I gjennomsnitt vanker det 70.000 kroner i gaver her og nå også.

Å gjennoppfriske sitt dåpsløfte er en lønnsom affære, skal vi tro statistikk avisen Vårt Land har gjengitt. Ifølge meningsmålinger Synovate har gjort for Nordea får den typiske konfirmant gaver for 26.000 kroner, men enkelte «slengere» drar gjennomsnittet opp i utrolige 70.000 kroner.

Les mer: Konfirmantene får gaver for 3,9 milliarder

Nå sier ikke tallene noe om det er forskjell på borgerlige og kristne konfirmanter, men henholdsvis 26.000 kroner (det typiske) og 70.000 kroner (i gjennomsnitt) må karakteriseres som godt betalt for et rituale som går igjen i de fleste kulturer.

Om man er kristen, muslim, jødisk eller humaniker er mer likegyldig fremfor å ha noe å tro på - noe som gir livet større verdi enn å lure på hvem som ligger med hvem i «Paradise Hotel».

I religiøs forstand er konfirmasjonen en bekreftelse av en religiøs tro, mens overgangsritualer fra barn til voksen finnes over hele verden.

Les mer her: Konfirmasjon

Men tross romslig belønning faller antallet kristelige konfirmanter jevnt og trutt.

Men i «Bibelbeltet» holder de stand: I Hordaland, Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal konfirmerer man seg i kirken.

Amen.

Som kristelig konfirmant (økonomisk motivert) og senere aktiv humanetiker, vil jeg slå et slag for konfirmasjon. De fleste 15-åringer jeg kjenner har opplevd valget mellom borgerlig og kirkelig konfirmasjon som en vekker og motivasjon for å få et bevisst livssyn.

Med en allmennkultur preget av programmer som «Paradise Hotel» og deling av de mest private forhold på Facebook, er det vesentlig også å stå for noe selv.

Om man er kristen, muslim, jødisk eller humaniker er mer likegyldig fremfor å ha noe å tro på - noe som gir livet større verdi enn å lure på hvem som ligger med hvem i «Paradise Hotel».

PENGER UT: Tre-fire år senere brenner de fleste bort både en og to konfirmasjoner i russetiden.

 

Om man velger å gi arvingen en bil eller en leilighet, får være opp til hver enkelt, så lenge det ikke skygger for prosessen med å bli voksen også mentalt.

Trøsten får være at pengene kommer godt med når de samme barna tre-fire år senere brenner av både en og to konfirmasjoner på en russebuss.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar