hits

Er Obama fra Jupiter?

En løgnkampanje har fått hver fjerde amerikaner til å tvile på at president Barack Obama er født i USA og lovlig valgt som president.

Det blir smått absurd når en forretningsmann som Donald Trump prøver å lure det amerikanske folk til å tro at president Barack Obama ikke er født i USA.

Det er sent på kveld når små menn kan sende lange skygger.

Men det er illevarslende for vår nye mediefremtid at et kobbel av bloggere og konspiratorer verden over lar seg bruke i ren skittkasting.

Eiendomsinvestor Donald Trump har lykkes i å spre usikkerhet.

Saken drives frem av eiendomsinvestor, casinoeier og tv-personlighet Donald Trump. Han har hevdet at Obama er født i Kenya - og dermed er ulovlig valgt som president - og at det sikkert også er noe muffens med Obamas utdannelse på prestisjetunge Harvard University.

Begge deler er rent oppspinn, men det forhindrer ikke at Nettavisen får en strøm av henvendelser fra norske konspirasjonsteoretikere som lurer på hvorfor vi ikke skriver om den falske Obama.

Svaret er enkelt: Det er fordi påstandene er rent tøv.

Likevel har Trump lykkes i å få en stor gruppe amerikanere til å tvile. Og ved valg er velgernes oppfattelse en virkelighet kandidatene må ta hensyn til. Derfor har Det hvite hus nå lagt frem ugjendrivelig bevis for at Barack Hussein Obama II ble født klokken 19.24, den 4. august 1961 i Honolulu Hawaii.

Det neste fra Trump & co er vel at fødselsattesten er falsk, at jordmoren er en FBI-agent og at alle vestlige medier deltar i en storstilt konspirasjon for å skjule at verdens mektigste mann er ulovlig valgt.

birth-certificate

Sertifikatet er sjekket av FactCheck, og de slår fast at «Obama ble født i USA, akkurat som han alltid har sagt».

Det neste fra Trump & co er vel at fødselsattesten er falsk, at jordmoren er en FBI-agent og at alle vestlige medier deltar i en storstilt konspirasjon for å skjule at verdens mektigste mann er ulovlig valgt.

Her kan du lese mer om konspirasjonsteoriene.

Obama tar påstandene med humor, men mener at medias interesse  kaster bort viktig tid: - Vi kommer ikke til å løse problemene våre hvis vi blir distrahert av «sideshows and carnival barkers», sa Obama.

Ifølge Wikipedia er en barker en person som står og skriker og forsøker å skape oppmerksomhet og lure folk inn på show og attraksjoner som «verdens sterkeste dame».

Ikke spesielt flatterende for Donald Trump, altså.

Men den godeste Trump vet hva han driver med. Som mulig republikansk presidentkandidat har han lykkes i å så tvil med sin svertekampanje. En undersøkelse fra CNN viser at 27 prosent av amerikanerne tror at Obama helt sikkert eller mest sannsynlig er født i et annet land.

Rundt en fjerdedel av amerikanerne tviler altså - og har gjort det i en serie meningsmålinger.

Når man har fått 1/4 av velgerne til å tro at presidenten er ulovlig valgt, har løgn vist seg å være et nyttig våpen. Og all verdens bloggere og konspirasjonsteorietikere har vært nyttige idioter.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar